Amed Şehir Tiyatrosu Sezonu “Tartuffe” ile Açıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Amed Şehir Tiyatrosu 2018-2019 tiyatro sezonunu din kisvesi altında yapılan sahtekarlığı konu edinen Tartuffe ile açacak. Amed Şehir Tiyatrosu yeni sezonda Tartuffe’un yanı sıra Qırıx’ın yeni versiyonuyla izleyici karşısına çıkacak. Ayrıca Masîreşka Bîçûk, Keçelok adlı çocuk oyunları ve Wê Hesap Neyê Dayîn oyunu devam ederken, Tiyatro ve Çocuk Festivali de planlamalar arasında yer alıyor.

Moliere’in Tartuffe eserini Kürtçe olarak sahneye koyan Ruknettin Gün, bianet’e yaptığı açıklamada 1600’lü yıllarda yazılan oyunun halen güncelliğini koruduğunu ve özellikle Türkiye ve Ortadoğu coğrafyasında evrensel bir mesele haline geldiğini söyledi.

Oyun öncesi BGST’den Duygu Dalyanoğlu ve Özgür Eren ile Moliere dramaturjisine ilişkin üç günlük atölye çalışması yaptıklarını hatırlatan Gün, iki ay süren provaların ardından sahneye hazırlandıklarını belirtti.

Oyunda; Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Elvan Koçer, Berfin Emektar, Hamdusena Özbey, Şahperi Alphan, Dijle Güneş Yavuz, Mahmut Kösem, Özkan Şeker rol alıyor.

Müziklerini Ramîn Rebî’nin yaptığı oyunun Işık tasarımı İsmail Dağ, Deniz Ilgın’ın karikatüründen oluşan afiş tasarımı ise Sevinç Adıyaman’a ait.

Oyunun konusu

Zengin bir aile babası olan Orgon, evine Tartuffe isimli yabancı bir adamı alır.

Tartuffe oldukça dindar biri gibi görünür ve Orgon onu neredeyse bir aziz yerine koyar. Ona en iyi yiyecek ve içeceklerini sunar, konuğunun ihtiyaçlarını, karısının ve çocuklarınınkinin üstünde tutar. Kızını zorla Tartuffe ile evlendirip, oğlunu da devreden çıkarıp onu tek mirasçısı yapmayı planlar.

Orgon’un tüm arkadaşları ve ailesi, Tartuffe’un yüksek ahlaki değerlere sahipmiş gibi görünmeye çalışan bir hırsız ve vaazlarında söylediklerini uygulamayan biri olduğunun farkındadırlar.

Orgon’u, Tartuffe’un onu ham maddi hem de manevi açıdan kandırabileceğine karşı uyarırlar. Fakat Orgon bu uyarılara karşı kör ve sağırdır.

En nihayetinde ihanete uğradığını, Tartuffe’un, karısını baştan çıkarması sırasında “olaylara kulak misafiri olduğunda öğrenir ve Tartuffe’u evinden kovar. Tartuffe da Orgon’un mal varlığına el koyarak ve onu hapse attırmaya çalışarak intikam almak ister.

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.