21.Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünyanın en renkli ve başarılı kukla oyunlarını her yıl İstanbul’da bir araya getiren Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, bu yıl 24 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor.

İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından organize edilen festival, Unesco kültür mirası taşıyıcısı uluslararası  kukla ve Karagöz  ustası  Cengiz  Özek Genel  Sanat  Yönetmenliğinde  24 Ekim-­‐ 4 Kasım  tarihleri arasında seyirciyle buluşacak.

Cengiz Özek, bu festivalin kukla adı altında bir zamanlar son derece kısır bir algısı olan Türk izleyicisi ve sanatseverlerine, sahne sanatlarının tüm kategorilerini içinde barındırabilen, disiplinler arası, yaratıcılığı kışkırtan, imkansızlık sözünü kabul etmeyen bir sanatın ufuklarını açtığını  belirtiyor. Dramaturg Doç. Dr. Selen Korad Birkiye festivalin önemini şu sözlerle ifade ediyor: “İstanbul Kukla Festivali vasıtasıyla  herhangi bir alternatif tiyatronun düşlerinde yatan tek kişilik Hamlet’lerden, pek çok saygın operanın sahnelemek için can attığı Dido ve Aenas’a, edebiyat hayranlarının özel bir yere oturttuğu Knut Hamsun’un Açlık’ından, varyete dünyasının renkli şovlarına, geleneksel dünya kuklasının en seçme örnekleri olan Bunraku ve Su kuklalarından, en avant-garde’ına kadar her türlü kukla oyununu izleme olanağı bulduk.”

DÜNYACA  ÜNLÜ  12 GRUP KATILACAK

Bu yıl festivalde yer alacak gruplar  ise; Bosna Hersek’ ten Pozoriste   Mladih, İspanyadan David Zuazola, , İtalya’dan La Bottega Teatrale, Çin’den Chen Xi, Tayvan’dan The Flying Group Theatre,  Portekiz’ den Dom Roberto Tiyatrosu, Portekiz’den dom Roberto, S. A. Marionetas, Hong Kong’ tan The Skybird Tiyatrosu, İran’dan Ebrahem Shakeri ve Türkiye’den Cengiz Özek, Tiyatro Gülgeç.

 FESTİVALİN DESTEKÇİLERİ

21. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, İtalyan Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Kültür Merkezi, Akbank Sanat , Sahne Pulcherie, Çekül Vakfı işbirliğiyle gerçekleşiyor.

FESTİVAL MEKANLARI

Festivalde yer alan dünyaca ünlü gruplar; Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Sahne Pulchérie, Deniz Müzesi Sahnesi, Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Kültür Merkezi ve çeşitli semtlerdeki okul salonlarında seyirciyle buluşacak.

CENGİZ ÖZEK 40. SANAT YILINI KUTLUYOR

Aynı zamanda Kukla Festivalinin kurucusu ve sanat   yönetmeni olan Cengiz Özek Karagöz sanatıyla karşılaşmasının  40. Yılını festival çerçevesi içinde kutlamaya hazırlanıyor. Dünya kukla sahnelerinde önemli bir seyirci kitlesine sahip olan Özek, kukla oynatımındaki üstün başarısından dolayı uluslararası onlarca ödüle layık görüldü. Festivalde, Özek’in artık klasikleşmiş oyunlarından Çöp Canavarı ve Büyülü Ağaç adlı oyunlarını izleme olanağı bulurken, Bosna Hersekte sahneye koyduğu günümüzle paralellikler taşıyan modern bir Karagöz uyarlaması olan Sihirli Lamba adlı oyununu  Pozoriste Mladih adlıtiyatronun aktörlerinden izleyebileceğiz. Yine festival çerçevesi içinde Özek’in sahnenin önünü ve arkasını aynı anda gösteren özel hazırlanmış videoları seyirciyle buluşacak.

Son olarak festival izleyicilerini 28 Ekim’de büyük bir süpriz bekliyor. Festival sırasında, açılışı yapılacak Kukla Müzesi Cefe’de Cengiz Özek’in 40. Sanat yılına özel bir söyleşi mümkün olacak.

Sakın kaçırmayın, kuklaya ayıracak bir saat her zaman bulunur…

Bilet satışları:

festival biletleri, www.kuklafestivali.com, “biletinial.com” üzerinden alınabiliyor. Akbank Sanat’ta gerçekleşecek  gösterimlerin biletleri ise “biletix.com” dan satışa sunuluyor. Ayrıca oyun başlamadan bir saat önce salon girişlerinden bilet temin edilebilir.

 

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.