Karagöz İlk Defa Broadway Sahnelerinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünya kültür mirası Karagöz, Broadway sahnelerine çıkıyor

Amerika’da geleneksel oyunlar üzerine çalışmalar yürüten Karagoz Theatre Company bir ilke imza atıyor. Tiyatronun kurucusu Ayhan Hülagü, ‘Büyülü Ağaç’ adlı oyunuyla Karagöz’ü ilk defa Broadway sahnelerine taşıyor. Tiyatronun Oscarı kabul edilen Tony ödüllerinin sahibi ‘La Ma Ma Tiyatrosu’nun ev sahipliği yapacağı festivalde ünlü sanatçı, 12 Amerikalı sanatçıyla ortak bir proje yürütecek.

Oyuncu, yazar Ayhan Hülagü geçtiğimiz yıl Amerika’nın başkentinde Karagoz Theatre Company adıyla gezici bir tiyatro kurdu. Karagöz’ü dünyaya tanıtmak için projeler üreten sanatçı, ‘Büyülü Ağaç’ ve ‘Salıncak’ adlı oyunuyla Amerika’nın farklı eyaletlerinde sahne aldı. İngilizce ve Türkçe gösteriler yapan sanatçı, kısa sürede Amerika’nın en büyük festivallerine kabul aldı, özel gösteriler yapıp atölyeler düzenledi. Kurucusu olduğu Karagoz Theatre Company şimdi de sırıdışı bir gösteriye hazırlanıyor. Ayhan Hülagü önümüzdeki ay Karagöz gösterisiyle La Mama Puppet Festivali kapsamında Broadway’de sahne alacak. Bu gösteriyle birlikte beş yüz yılldan uzun tarihi olan Karagöz ilk defa Broadway’da görücüye çıkmış olacak.

Hülagü’nün Muhittin Sevilen’nin ‘Kanlı Kavak’ oyununundan uyarladığı ‘Büyülü Ağaç’ adlı oyun tematik bir projeyle seyirciyle buluşacak. Karagöz Theatre Company’ye ev sahipliği yapan tiyatro ‘La Mama’ Amerika’nın en köklü ve saygın tiyatro yapılanmasından biri olarak biliniyor. Tiyatronun Oscar’ı sayılan Tony Ödülleri Akademisi geçtiğimiz yıl ‘La Ma’yı ‘tiyatroda çığır açan deneysel tiyatro grubu’ ilan edip ‘en başarılı ulusal tiyatro’ ödülüne layık görmüştü. La Mama’nın ev sahipliğini üstlendiği festival kapsamında bu yıl özgün projeler üreten 13 tiyatro grubu yaratıcı özel gösterileriyle New York’ta seyirciyle buluşacak. Karagöz gösterisiyle sahneye çıkacak Türkiyeli sanatçı Ayhan Hülagü’ye Kevin P. Hale, Roseanna Zerambo, Connie Fu, Kimberly Van Aelst gibi sanatçılar eşlik edecek. Festivali New York City, The Jim Henson Foundation, The Shubert Foundation gibi Amerika’nın en köklü sanat kurumları destekliyor.

Karagoz Theatre Company’nin kurucusu ve performans sanatçısı Ayhan Hülagü, Karagöz’ü uluslararası platformlarda temsil etmenin geç kalınmış bir adım olduğunu söylüyor. Karagöz’ün dünyanın en eski gölge oyunu sanatlarından biri olduğunu hatırlatan sanatçı, yurt dışında yaptığı performanslarla ilgili şu açıklamlarda bulunuyor: “Karagöz sadece Anadolu’nun değil, dünyanın kültürel mirası. UNESCO tarafıdan insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alındıktan sonra tüm dünyada tanınır oldu. Amerikalı arkadaşlarım da bu sanatın hikayesini merak ediyor, İngiliz de. Karagöz benim kültür mirasım olduğum kadar onların da sanatı. Great Plains Puppet Festival, Washington DC Culture Festival başta olmak üzere bir çok farklı platformda Amerikalı seyircilerle buluştum ve çok olumlu geri dönüşler aldım. Karagöz’ü onun adını taşıyan tiyatromla Broadway’e taşımak çok anlamlı ve heyecan verici.” La Ma MA Puppet Festival’i 5 Kasım’da Newyork’ta başlıyor.

BirGün Gazetesi

Paylaş.

Yanıtla