Kukla Sadece Çocuklara Yönelik Değildir!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kuklanın her zaman ‘sadece çocuklara yönelik’ olduğu algısını kırmaya çalışan Tiyatro Tempo bu yılki festivalde iddialı yetişkin oyunlarıyla 4. Uluslararası Ankara Kukla Festivali’nin programını ve sesini herkese duyurmaya çalışıyor. Ankara Üniversitesi ve KUKSADER (Kukla, Karagöz, Gösteri ve Sahne Sanatları Derneği ortaklığında ve DenizBank ana sponsorluğunda gerçekleşen festivalin resmi açılış oyunu Tiyatro Tempo’dan: Sokrates’in Son Gecesi. Sokrates’in hücredeki son gecesinde gardiyanı ile yaptığı ilginç, komik ve düşündüren diyaloglarıyla örülü oyunda Sokrates’in karısının hücreye gelişiyle yön değiştiren sürpriz final ve hücre duvarlarını ayakta tutan sütunlarla oluşturulan metafor gerçekten görmeye değer.

Festivalin ikinci bol ödüllü ve ilginç yetişkin oyunu ise Beyaz Rusya’dan geliyor. Leo Tolstoy’un ‘Holstamar’ öyküsünden kukla sahnesi için uyarlanmış olan ‘Bir Atın Hikayesi’ Tiyatro Tempo’nun 4 yıldır Türkiye’ye getirmeyi arzu ettiği bir oyun. Kukla sanatının sahne üstünde yarattığı büyüyü görmek için ilginç bir yetişkin kukla oyunu ‘Holstamar’.

Eskişehir’den festivale katılan Ters Ağaç kukla tiyatrosu ise ‘Son İncir’ oyunuyla sıradışı bir kukla çalışması sergiliyor. Şafak Dağlar’ın yazdığı oyun için yönetmen Adem Dağlar şu tanımlamayı kullanıyor: Rüya… Gerçeklik algımızın kırıldığı ve yaşam ritmimizin bozulduğu o ilginç, eğreti tecrübe… Performans süresince izleyici hep bir rüyada gibidir. Zamanın, mekanın ve olay akışının nedenselliğine dair bir cevabımız yoktur çünkü. Çünkü ne bir başlangıç, ne de bir bitiş söz konusudur rüyada.

Festivalin fantastik bir yetişkin oyunu olan ‘Dragon’ da Bulgaristan’dan geliyor. Sliven Devlet Kukla Tiyatrosu’nun bu oyununda sahne ve kukla tasarımı görmeye değer, kukla anlayışında farklı bir teknik ve görselliği bizimle paylaşıyor.

Kukla aşığı Ali Poyrazoğlu ise bir çok izleyicinin bilmediği yanı ile bu festivalde yerini alıyor. Poyrazoğlu yıllardır oynadığı ‘ASİ KUŞ’ adlı tek kişilik oyununu bu kez kukla deneyimleri ve kukla anlayışını da paylaştığı anı, deneyim ve anekdotlarla süsleyerek sergiliyor 4. Uluslararası Ankara Kukla Festivali’nde. Ali Poyrazoğlu’nun kukla dünyasını bilmeyenler için ilginç olacak bir gösteri.

Paylaş.

Yanıtla