Avrupa Konseyi Temsilcisinden “Anadolu Kültür” Açıklaması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Dunja Mijatovic, Türkiye’deki son gelişmelerin, olağanüstü hal uygulamasının kaldırılmasından sonra normalleşme süreciyle ilgili ciddi şüpheler doğurduğunu söyledi.

Mijatovic, Osman Kavala’nın yaklaşık bir yıldır süren tutukluluğu ve bir grup akademisyenin geçen hafta gözaltına alınması konusundan yazılı bir açıklama yaptı.

Kavala’nın 18 Ekim 2017 yılında tutuklandığını ve hakkındaki suç dosyasının hala sunulmadığını hatırlatan Mijatovic, Türkiye’ye yaptığı son ziyaret sırasında da Türk yetkililere Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Kavala’nın tutukluluğunun, Türkiye’de insan hakları savunucuları ve bu kişilerin çalışmaları üzerinde kamsamlı etki yarattığını söyleyen Mijatovic, geçen hafta akademisyenlerin gözaltına alınmasından “dehşete kapıldığını” ifade etti.

Mijatovic, daha sonra adil denetim ve seyahat yasağı koşuluyla serbest bırakılan bu 12 kişinin Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Temsilciliği’nin saygı duyduğu ve iş birliği yaptığı kişiler olduğunu belirtti.

Mijatovic, twitter’daki hesabından paylaştığı gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) davasında Osman Kavala’nın lehine müdahil taraf olarak katılacağını yinelemiş ve Kavala davasıyla ilgili izlenimlerini yazılı olarak AİHM’e sunacağını bildirmişti.Bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan ve iddianamesi henüz hazırlanmayan tutuklu iş adamı Kavala hakkında AİHM, Ankara’dan savunma talep etmişti. Mahkeme özellikle geçici tutukluluk süresinin yasallığı ve Anayasa Mahkemesi önündeki süreç hakkında bilgi istemişti.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilciliği geçen hafta AİHM’de yapılan Cizre’deki sokağa çıkma yasağıyla ilgili davaya da yine müdahil taraf olarak katılmıştı.

euronews

Paylaş.

Yanıtla