Başrol Dayanışmanın

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oyuncular Sendikası konservatuvar öğrencilerinin haklarını savunmalarını ve profesyonel olduklarında da haklarının farkında olarak sendikalı olmalarını istedi.

Oyuncular Sendikası mesleği, Türkiye’de oyuncu olmayı ve sendikayı konuşmak için Ankara Sanat Tiyatrosu’nda konservatuvar öğrencileriyle buluştu. Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Demet Akbağ, Genel Koordinatör Sinem Çetinkaya, Genel Mali Sekreter Taner Rumeli ve Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Orçin’in katıldığı toplantıda oyunculuk alanındaki kontrolsüz büyüme ve atipik bir meslek alanı olmasından dolayı yaşanan hak ihlalleri konuşuldu.

4A Kampanyası’yla oyuncuların bağlı çalışan (işçi) olması yönündeki hedeflerini anlatan Oyuncular Sendikası yöneticileri, çocukların setteki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yapılan çalışmalara dikkat çekti. Ayrıca yürütülen ‘Setlerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’ kampanyasıyla belli standartların yakalanması için uğraştıklarını belirten yöneticiler, işyerinde taciz ve mobbingle mücadele birimi kurduklarını aktardı.

Genel Mali Sekreter Taner Rumeli de “Konservatuvar öğrencileriyle buluşarak, gelecekte karşılaşacakları sorunlarla ilgili onları bilgilendirmek önemli çünkü problemlerin çoğunluğu oyuncu arkadaşlarımızın haklarını bilmemesinden kaynaklanıyor” dedi.

Rumeli sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi hakkını bilmeyen hakkını koruyamıyor ya da hakkın korunmasının genel mücadelesine de ister istemez ket vuruyor. Çoğunlukla da farkında olmayarak. Bu farkındalığı yaratmak görevimiz diye düşünüyoruz” sözlerine ekledi.

Konservatuvar öğrencilerinin haklarını bilmeleri, haklarını savunmaları ve daha sonra profesyonel olduklarında da haklarının farkında olan sendikalı birer oyuncu olmaları gerektiğini belirten Rumeli şunları söyledi: “Böylece genel büyük hak mücadelesine de güç verecekler. Onlar için de bizim için de bu bir yolculuk. Kabaca söylemek gerekirse onlar tiyatro, biz sendika meselesinde öğrenciyiz. 7 yıllık sendikayız. Sendikal mücadele dünyada 100-200 yıldır olan bir şey ve tam olarak çözümlenmiş, bitmiş sonuç alınmış bir süreç değil. Bu dünyada da Türkiye’de de böyle. Dolayısıyla bu farkındalığı şimdiden oluşturmakta fayda var. Ayrıca bizim için kişinin okul mezunu olup olmaması bir şey ifade etmiyor. İkinci sınıf öğrencisi de bugün profesyonel olarak mesleğini icra ediyor, bir dizide oynayabiliyor. Dolayısıyla ne kadar erken o kadar iyi. Başka şeylere de sirayet eder mutlaka bu, konuşarak büyüyen bir şey. Olumlusu da öyle, olumsuzu da öyle.”

Birgün

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.