Tiyatro Oyuncusu Cengiz Baykal Hayatını Kaybetti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro oyuncusu Cengiz Baykal hayatını kaybetti. Birkaç önce yoğun bakıma alınan 59 yaşındaki oyuncunun ölüm haberi tiyatro camiasını ve tüm sevenlerini yasa boğdu.

İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncusu Cengiz Baykal için Üsküdar Tekel Sahnesi’nde dün bir tören düzenledi. Sanatçının cenazesi Tekel Sahnesi’ndeki anma törenin ardından Yenibosna Çobançeşme Mezarlığı’nda sonsuzluğa uğurlandı.

Oyun yazarı, yönetmen, oyuncu Murat Karasu

Cengiz Baykal ile tanışıklığım 1981 yılına benim konservatuvara giriş tarihime dayanır. Benim iki üst sınıfımdaydı; yani ağabeyimdir… Tiyatromuzun çok özel oyuncularından biriydi. Omurgalı duruşu, işine olan saygısı ve titizliği hepimiz için örnek olmuştur. İlkeli duruşuyla popüler işlere hep mesafeli durmuş ve kendini asal işinde var etmenin çabası içinde olmuştur. Ülkenin güce ve tanınmışlığa verdiği anlamsız değer nedeniyle haksızlığa uğramış oyuncular sınıfındandır Cengiz ağabey. Yaşadığı her olumsuzluğu yüksek mizah anlayışıyla yumuşatmış sakin ve aklı başında biri olmaktan hiç vazgeçmemiştir. Güzel, iyi ve keyifli çağrışımların adamıydı Cengiz Baykal… Yerini doldurmak mümkün olmayacak sanırım.

Oyuncu İlkay Akdağlı

Cengiz Baykal ile ‘Sezuan’ın İyi İnsanı’ ve ‘İnishmorelu Yüzbaşı’ oyunlarında aynı sahneyi ve kulisi paylaşma şansına erdim. Şans diyorum çünkü bir aktör için, iyi aktörlerle sahneye çıkmak şanstır. Hele bir de iyi insansa, sahnede güvenle sırtınızı dayayabileceğiniz bir partneriniz var demektir. Cengiz Baykal, dostane tavrı ve paylaştığı tecrübeleriyle iyi bir ağabey; kardeşlerinden eleştiri alabilecek kadar da komplekssiz ve açık bir aktördü. Günlük hayatında esprili ve şakacıydı. Sorunları sivriltmek yerine mizahla dile getirmeyi tercih ederdi. Sanırım aynı tercih, komediyi diğer tiyatro türlerinden daha fazla sevmesinin de sebebiydi. Bu kekre hayatımıza bir gülücük armağan ederek, kendi menkıbesini mutlandıran sahne üstü simyacılarından biriydi O. Dilerim biz de onun hayatına bir gülücük olsun armağan edebilmişizdir. İyi bir aktörü, güzel bir ağabeyimizi kaybettik. Tüm sevenlerine baş sağlığı dilerim.

Cengiz Baykal kimdir?

15 Ocak 1959 yılında Batman’da dünyaya gelen Cengiz Baykal, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Devlet Tiyatrosu’na yıllarca hizmet verdi. Çok sayıda tiyatro oyununda rol alan Cengiz Baykal, sevilen dizi ve sinema filmlerinde de rol aldı.

Birgün

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.