Toroslardan Almanya’ya Uzanan Kadınlar Tiyatrosu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu programında farklı ülkelerden grupların yer aldığı 14. Avrupa tiyatro festivaline katılmak üzere Stuttgart’taydı. Ali Çarman’ın Evrensel’de yayınlanan izlenimlerini paylaşıyoruz

Kültürel ve sanatsal çalışmalar toplumun bütün kesimlerini kucaklayınca ortaya çok doğal ve çok güzel çalışmalar çıkıyor. Ümmiye Koçak’ın 2001’de kurduğu Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu bu çalışmaya güzel bir örnek. Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu programında farklı ülkelerden grupların yer aldığı 14. Avrupa tiyatro festivaline katılmak üzere Stuttgart’taydı.

Oyun öncesi topluluğun iki elemanına vize verilmediği için gelemedikleri duyurusu üzüntüye neden oldu. 10 çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olan amatör tiyatro yönetmeni Ümmiye Koçak 61 yaşında. Koçak ilkokulu elinde olmayan nedenlerden dolayı yarıda bırakmak zorunda kalır. Genç kız çağına geldiğinde ise Adana’dan Mersin/Arslanköy’e gelin olarak gelir. Yeni hayatında kendini geliştirmeye, okumaya verir. Hatta ilk okuduğu kitap Maksim Gorki’nin Ana kitabıdır.

KADINLARIN SESİ OLMAK

Cuma akşamı büyük bir başarı ile sergilenen oyunu izleyen Alman ve Türkiyeli izleyiciler oyuna alkışlarla destek verdi. Köyde kendi halinde bir yaşam sürdüren kadınlardan oluşan amatör tiyatro topluluğu seyirciyi kahkahalara boğdu. Doğaçlama yapılan sohbetler, köy yerindeki tertemiz bir dünyayı yansıtan kocaman bir tablo gibiydi.  Tüm üyeleri kadın olan altı kişilik tiyatro grubunun ‘Biz Başardık’ adlı oyununda erkek rolünü de kadınlar canlandırdı. Alkışlar, sahnede sözlerini unutan 60 yaş üstü oyunculara seyirciden uzanan bir dost eli oluyor. Toroslarda yaşam mücadelesi veren kadınların dünyasını yalın bir dille yansıtan oyunun sonunda seyirciler de sahneye çıkarak Adana’nın yolları taştan türküsünü oyuncularla söyledi.

HAYALLERİN PEŞİNDE KOŞMAK

Oyun sonrası söyleşide onlarca kişi peş peşe Almanca/Türkçe sorular sordu. Tiyatroya nasıl başladınız, çalışmalarınız nasıl karşılandı, devlet tiyatronuzu destekliyor mu, köyde erkeklerin tutumu…  Oyuncular sorulara tek tek cevap verdi. Türkiye’de gitmedikleri yer kalmadığını belirten Ümmiye Koçak şunları söyledi: “Bir çok kez yurt dışına çıktık. Ancak topluluk olarak ilk kez Almanya’ya geldik.

Her şey hayal kurmakla başladı. Küçük bir köy yerinde dünyaya açılmak istedik. Başarının yolu azim ve emekten geçer. Bizler de hiç bir söze aldırış etmeden kendi yolumuzla ısrar ettik. Oyunculara rahat olun, çekinmeyin, kendiniz olun diyen benim heyecandan adeta nutkum tutuldu. İnanın ilk kez böyle bir durumla karşılaştım. Sizlere derdimizi, kadınların sorunlarını bir nebze anlatabildik ise ne ala.”

Tabuları yıkan Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu kadınların gücünü ve gerçek başarının yolunu gösterdiler. Alman-Türk Forumu tarafından organize edilen tiyatro gösteriminin ardında tüm yüzlerde sevinç ve gurur okunuyordu.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla