Bir Tiyatro Resitali ‘Matruşka’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Tanju Cılızoğlu’nun Aydınlık Gazetesi’ndeki yazısını paylaşıyoruz.)

Matruşka dünyaca ünlü tiyatro yazarımız Tuncer Cücenoğlu’nun oyunu. 2017-2018 tiyatro döneminde oyun halen Amerika’nin New York kenti ve Romanya’da oynanıyor. Matruşka’yı Bulgarlar üç ayrı kentlerinin tiyatrosunda oynamış. Almanya, Gürcistan, Azerbaycan oynamış. Oyunları 32 dile çevirilen Cücenouğlu’nun yurtdışında kendisini üne taşıyan oyunlarının başında Matruşka, yazarın iki kişilik oyunu. Kadın erkek ilişkilerinin evrensel bir analizi.

Evli bir erkeğin bekar bir birlikteliğinin çok bilinen, aşılamayan soruları üstüne kurgulanan oyun, zil çalan bir komedi çukuruna düşülmeden olabildiğince yalın aktarım. Seyircinin büyük çoğunluğunun yaşadığı ya da en azından tanık olduğu bir yaşam gerçeği. Kaçınılmazlığı yazar için bu yüzden tuzak bir konu. Cücenoğlu oyununun akışında bir öğretiyi çok netleştirerek seyircisine aktarıyor.

“Evli bir erkeğe yanaşmayın. Aşık olmayın. Aşık oluyorsanız da kabullenin. Erkek iki kadın arasında cendereye sıkışmasın. Her evlilik ya da her evli, evliliğini sonlandırmak konusunda hele çocuk varsa kolayına yaşama nara atamaz. Arkasına dönüp bakmadan kopup gidemez. Oyun bir yönüyle gerçekçi, bir yönüyle öğretici. Özellikle kadınlarımıza bu öğreti ya evli erkeği seçmeyin seçerseniz katlanın.

Bora Seçkin tiyatromuzun genç yönetmenlerinden. Kocaeli Şehir Tiyatrosu’nda yönettiği üç oyundan kendilerini tanıyorum. Hak soğan gibi ve şair. Açıkça belirteyim ki bu üç rejisi sonrasında Matruşka’da çok başka bir boyutu gördüm, sevindim. Demek ki bir tiyatro yönetmeni başarılı olması mümkün olmayan metinlerden uzak durmalıymış. Bora Seçkin’in Matruşka’daki ustalığı ya bir gelişme ya da tiyatro yapıtının yöneticiye tanıdığı olanak. Yönetmen için oyun ve oyunu oturmuş oyuncu kadrosu ile buluşmak her zaman mümkün mü? Oyuncular oyunu sevememişlerse o oyunu reji ustalığı ile seyirciye sıcak akıtmak mümkün mü? Tiyatro kolektif bir sanat dalı. Bu yüzden de her konuda her şey birbirini tamamlayamıyor ve bu nedenle de başarı bütüne taşınamıyor. Matruşka’da metin eksiksiz. Reji mükemmel, oyuncular olağanüstü.

Cem Karakaya dostumuz yerine yıllarca oyunlarını izlediğimiz rahmetli Feridun dostum oynasa nasıl oynardı diye düşündüm. Yanılmıyorsam seyirciyi güldürmeye dönük bir çaba harcardı. Oysa Cem oyunun özünü hiç ıskalamadan son derece yalınlaştırarak ve doğallığı kollayarak oynuyor. Bu nedenle de çok başarılı.

Yazının devamı için tıklayınız.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.