Haklarında Soruşturma Başlatılan Akpınar ve Gezen’den Açıklama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Cumhuriyet Gazetesi’nden Öykü Kılıç’ın haberini paylaşıyoruz.]

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Mali Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada tiyatro sanatçıları Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ı “darbe çağrısı” yaptıkları iddiasıyla hedef gösterdi. Erdoğan’ın sözlerinin ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Gezen ve Akpınar hakkında önceki gün “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, “darbeye çağrı” ve “ölüm tehdidi” suçlamasıyla soruşturma başlattığı ortaya çıktı.

Gezen: Korkmuyorum

Savcılığın soruşturma kararının ardından Cumhuriyet’e konuşan Müjdat Gezen, soruşturma açılmasını anlamsız bulduğunu belirterek “Bundan birkaç gün önce sanatçılara ödül veren Erdoğan, ‘sanatçılar özgürdür, bağımsızdır sansür edilemez’ demişti. Bir gün dediği bir gün dediğini tutmaz ise yapılacak bir şey yok. Biz sonuna kadar eleştiri hakkımızı kullanırız. Biz sanatçıyız. Eğer bu ülkede Erdoğan’ın dediği gibi sanat ve sanatçılar özgürse eleştirme hakkım her zaman vardır. O benim vatanseverliğimi Kadıköy’de oturduğum için yargıladı. Orada oturanların ‘kaymak tabaka’ olduğunu ve Türkiye parçalansa kıllarını kıpırdatmayacağını söyledi. Benim vatanseverliğimi eleştiriyor. Kimsenin böyle bir hakkı yok. Hiç kimseye böyle bir hak vermiyorum” dedi.

Türkiye’de idamın kalktığını ancak Erdoğan’ın istediğini söyleyen Gezen, “Onlar idamı savunurken biz karşı çıkıyoruz. Cumhurbaşkanı da bilir, bu işler Türkiye’den kalktı. Durmadan ‘İdamı getirin ben imzalarım’ diyen kendisi. Bu nasıl bir demokrasidir ki Cumhurbaşkanı istediğine ‘ulan’ derken, kendisini eleştirenler hakkında soruşturma açılıyor? Bu nasıl bir demokrasi ki, ‘bedel ödeyecekler’ diyerek bizi tehdit ediyor ve hedef gösteriyor? Bunlar demokrasiyi hazmedemeyenlerin davranışlarıdır. Ayrıca ben hedef gösterilmekten hiç ama hiç korkmuyorum. Bu korkan insanların davranışlarıdır” ifadelerini kullandı.

Metin Akpınar da “Ben televizyon programında olması gereken gerçek demokrasinin tarifini yaptım. Farklı düşünenlerin birlikte yaşayabilmesi gerektiğini belirttim. Ben onlara yansıtıldığı gibi yol göstericilik kesinlikle yapmadım. Toplumumuzda gerçek demokrasinin sağlanması gerektiğini ifade ettim. Toplumumuzda da gerçek demokrasiye ulaşmak en öncelikli hedefimiz olmalı. Soruşturma süreci başlatıldı. Savcılığın daveti üzerine gidip ifademizi her zaman olduğu gibi saygı ve sevgi içinde vereceğiz.”

cumhuriyet

Paylaş.

Yanıtla