Hiciv Rağbet Görmüyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Birgün’den Öykü Özfırat’ın Müfit Can Saçıntı ile yaptığı söyleşiyi okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Oyuncu yönetmen Müfit Can Saçıntı, tek kişilik “Lafını Esirgemeyenler” adlı gösterisinde konuk oyuncuların yer aldığı video filmleri kullanarak seyircilere keyifli dakikalar yaşattı. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenen oyuna başkentlilerin ilgisi yoğun oldu. Saçıntı ile oyunun ardından bir araya gelerek sohbet ettik.

Lafını Esirgemeyenler kimin hikâyesi?

Lafını Esirgemeyenler adı üstünde lafını esirgemeyen söz ve hiciv üstatlarını anlatıyor. Sözlerini esirgemedikleri için, unutulmayarak bugünlere kalanların hikâyesi.

Flormar işçilerinin direnişi ile başladınız oyuna. Nedir sizin için bu direnişin önemi?

Flormar işçileri anayasal sendika haklarını kullanmak istediler ve bu nedenle işten atıldılar. Yani Flormar işvereni Anayasa’yı çiğnedi. Ben işçileri ziyaret etmeye gittiğim zaman, bir aksilik yüzünden, fabrikada buluşamadık ancak beni dayanışma gecesine davet ettiler. O sırada Almanya’da turnedeydim. Oyunun sonunda seyirciye sordum “Flormar işçilerine bir mesajınız var mı “ diye? Seyirci “Flormar işçisi yalnız değildir” diye slogan attı. Bu sosyal medyada yayımlanınca, gittiğim hemen her şehirde seyirci Flormar işçilerine mesaj göndermek istedi. Yani olaylar planlamadan gelişti.

Oyunda ‘Tiyatroda özgür olunduğunu’ söylediniz. Ne demek oluyor bu?

Tiyatroda üstümüzde yöneticiler yok, yapımcı yok, RTÜK mütük yok. Ayrıca seyirci de görüntü yönetmeninin, kameranın çerçevesine mahkûm değil… Nereye isterse oraya bakar.

Sahnede bir televizyon olması pek karşılaşılan bir durum değil. Nereden doğdu bu fikir?
Bu fikir yıllar önce aklıma gelmişti… Ama o zaman büyük boy televizyon alacak param yoktu. Dizilere ara verince bu fikri sahneye koymak gündeme geldi ve anlattıklarımıza neşe ve seyir keyfi katan bir yönteme dönüştü.

Günümüz Türkiye’sinde sizce yeterince “Lafını Esirgemeyenler” var mı?

Lafını Esirgemeyenler var elbette. Ancak tiyatro sahnesi miting meydanı değil, bu yüzden esirgenmeyen lafın mizahi olmasına dikkat ediyorum. Ben sahnede hiciv üstatlarından, taşlama üstatlarından örnekler veriyorum. Günümüzde ‘lafını esirgemeyenler’ bulunsa da hiciv ve taşlama çok rağbet görmüyor. Veya ben tiyatroda sahnelenmeye uygun hiciv ve taşlama göremedim. Bulursam onları da eklerim oyuna.

Önümüzdeki dönem projeleriniz neler?

Birkaç dizi teklifi geldi sezon başında. Ben kendi çizgime uygun bulmadığım için kabul edemedim… Eğer film bütçesi için para bulabilirsem eğitim sistemini hicveden bir film çekmek istiyorum. Komedisi ve hicvi bol bir okul filmi çekmek istiyorum.

Birgün

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.