“Kürt Sanatçılar Kendilerini İfade Edebilecek Alan Bulamıyor”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberini paylaşıyoruz.]

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) 27. yılını İstanbul’da çeşitli etkinliklerle kutlayacak. Mezopotamya Kültür Merkezi’nden Serhat Kural, “Anadilimizde sanat yapmak istiyoruz” diyor. MKM sanatçısı Nurcan Değirmenci ise, “Tansiyonlu dönemler en çok bizi etkiliyor. Tüm sahneler bize kapalı” diyerek sanatın engellenmemesi gerektiğini söylüyor.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) 27 yıldır aralıksız  bir şekilde müzik, tiyatro, dans, sinema, alanlarında Mezopotamya halklarının kültürünü, özelde ise Kürt kültür sanatını işleyerek halkla buluşturuyor. MKM sanatçıları daha önce birçok kez gözaltına alındı, sanat yapmaları engellenmek istendi. MKM sanatçıları bu süreçte ne hissediyor? Mezopotamya Kültür Merkezi’nden Serhat Kural, herkesin kendi kültürünü yaşama ve yaşatma hakkı olduğunu söylerken, MKM sanatçısı Nurcan Değirmenci ise, “Kürt sanatçılar kendilerini ifade edebilecek alan bulamıyor” diyor.

‘HİÇBİR ANA DİL SUÇLU OLAMAZ’

Kural, yaşadıkları durumu şöyle anlatıyor: “Aslında durumun kendisi bir trajedi. Zira hiçbir ana dil suçlu olamaz. Biz kendi anadilimizle sanat yapmak istiyoruz. Kuruluşumuzdan beri hedefimiz budur. Açıkçası MKM ve MKM gibi kuruluşlar normalde bu ülke için zenginlik teşkil etmesi gerekirken her zaman ötelendiler. Çünkü ülkenin genel politikası tekçilik üzerine kurulmuş. Oysa bu ülkede birçok dil, inanç ve kültür vardır. Herkesin kendi kültürünü yaşama ve yaşatma hakkı olmalı. MKM’nin 27 yıllık serüveni tam da bu temel hak üzerine kurulmuş ve bu nedenle de birçok bedel ödemişti.”

‘TÜM SAHNELER BİZE KAPALI…’

Olağanüstü Hal, bölgedeki çatışmalı süreç… MKM sanatçısı Nurcan Değirmenci ise yaşanılan bu süreçlerin en çok kendilerini etkilediğini söylüyor.

Değirmenci, “Türkiye’de her şey tamamen siyasetin atmosferine göre şekilleniyor” diyerek şöyle devam ediyor: “Tansiyonlu dönemler en çok bizi etkiliyor. Mesela bu dönemlerde neredeyse hiçbir sahnede sanatımızı icra edemiyoruz. Tüm sahneler bize kapalı. Sahneye çıkan arkadaşlarımıza yıllardır söylenen şarkılardan dolayı bile davalar açılabiliyor. Mesela Kültür ve Turizm Bakanlığı bandrollü albümlerde söylenen şarkılara bile dava açılıyor. Dar alanlara sıkıştırılmaya çalışılıyor. Kürt sanatçılar kendilerini ifade edebilecek alan bulamıyor, mekan ve performans alanları verilmeyerek dar bir alana sıkıştırılmaya çalışılıyor.”

Değirmenci ve Kural 27. yıla özel bir çağrıda bulunarak şunları söylüyor: “Zaten kuruluş yıl dönümümüzün sloganından da anlaşılacağı gibi bu tür süreçlerde birlikte olmak, bir arada olmakla bir şeylerin üstesinden gelinebilir. Bundan dolayı da 27. yılımızda ‘bi hev re’ (birlikte) olalım diyoruz. Bu slogan aslında bizim için bir çağrı aynı zamanda. Herkesi birlikte olmaya çağırıyoruz. Sanat alanında yaşadığımız sıkıntı ve sorunları ancak birlik olarak aşabiliriz.”

MKM, İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi’nde 9 Aralık Pazar günü saat 17.00’de  ‘Bi hev re’ (birlikte) sloganı ile 27’nci yılını kutlayacak. Etkinliklere katılacak isim ve gruplar ise şöyle: Mizgin Tahir, Yelda Abbasi, Ferhat Tunç, Mezopotamya Dans, Teatra Jiyana Nu, Mezopotamya Sinema, KAYY-DER Halk Dansları. Koma Dilan, Dengbejler, Rûken Yılmaz, Nurcan Değirmenci, Koma Çiya, Serhat Kural, Koma Gulen Xerzan, Weysi Ermiş, Deniz Esmer, Talat Yeşil, Nurhak Kılagöz, Arhat ve Ferit Elalmış.

DUVAR

Paylaş.

Yanıtla