Soma’yı Anlatan Tiyatro Oyununa Yasaklama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Manisa Soma’da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği 13 Mayıs 2014’teki katliamın ardından kurulan Soma Mekansızlar Tiyatrosu “Parayla satılmaz” oyununu yazdı ve sahnelemeye başladı.

Aralarında maden işçilerinin ve amatör oyuncuların da yer aldığı tiyatro oyunu İstanbul, İzmir ve Manisa’nın birçok ilçesinde defalarca gösterildi. Yoğun ilgiden dolayı oyunu bir kez daha Soma’da oynanmak için izin başvurularını yapan ekip, Soma Kaymakamlığı’nın yasaklama kararı ile karşılaştı.

15 Aralık’ta oynanması planlanan oyunun yasaklanma kararına tepki gösteren Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, “Biz oyunun 301 kişiyi ve maden ocaklarını temsil ettiğini düşünüyoruz. Bu yüzden de oyunda yer alanlar iyi ki varlar ve maden şartlarını anlatıyorlar. Biz bu oyunun birilerine dokunduğunu düşünüyoruz çünkü defalarca oynandı ve bugüne kadar hiçbir engelle karşılaşmadı” dedi.

Soma Mekansızlar Tiyatrosu eğitmenlerinden Mehmet Çolak ise ekibin 2014 yılında işçi ve öğrenciler tarafından kurulduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bu ekiple güzel projelere imza attık. Kendim ve 3 arkadaşım ile madende çalışıyoruz. Tiyatro gerçeğin aynasıdır. Oyunumuza bir engel konuldu ve ‘Bu oyunu oynayamazsınız’ denildi. 2559 sayılı kanunun ek bir maddesi gereğince argo ve oyunun sivri olduğu bildirildi. Öncelikle sanatta küfür ve methiye vardır ama bir ölçüde ve estetik olması gerekir. Yıldız Kenter, Ali Poyrazoğlu gibi pek çok tiyatro emekçisinin argonun kullanımına dair birçok sözü vardır. Ayrıca ‘Para ile satılamaz’ oyunu Soma’da birkaç kez oynandı. Yeniden Soma’da oynanmak istendiğinde salon için tarih aldık ve misafirlerimizi davet ettik ama oyuna izin verilmedi. Oyunumuzu bekleyen tüm dostlardan özür diliyoruz, talep olursa oyunumuzu Türkiye’nin her yerinde oynamaya devam edeceğiz.”

sendika.org

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.