Göçmen Kadınların Hikayesi Tiyatro Sahnesinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünya gündeminde ilk sıraları işgal eden göç ve göçmenlik konusu, çok sayıda trajedinin yaşandığı İzmir’de, bir grup sanatçı tarafından tiyatro oyunu olarak işlendi.

Vol:5 Tiyatro’nun gerçek yaşam hikayelerinden esinlenerek senaryolaştırdığı “Hiç Kimse” isimli tek kişilik oyunun ilk temsili, 5 Ocak’ta İzmir’deki Boyoz Akademi Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Orta Doğu’da başlayan ve Avrupa’ya kadar uzanan göç hikayesinin kahramanı ise “Azerin” isimli karakter.

Azerin’in çocukluğu, asker babası ve öğretmeniyle ilişkileriyle başlayan hikaye, karakterin yalnızlaşmasıyla devam ediyor.

Yaşadığı şehrin bombalanmasıyla ülkesini terk etmek zorunda kalan Azerin’in göç yolculuğunu anlatan oyunda, karakterin karşılaştığı diğer göçmen kadınların hikayeleri ve beraberindeki sorgulamalara da yer veriliyor.

Azerin’in işlediği suç nedeniyle vicdanıyla hesaplaşmasının da yansıtıldığı oyun, kadının Orta Doğu toplumlarındaki konumuna ilişkin sorgulamaları da işliyor.

Her Biletin 5 Lirası Çocuklara

Vol:5 Tiyatro’nun kurucularından ve oyunun yönetmeni Ömer Polat, yaptığı açıklamada, bir üçleme projesiyle yola çıktıklarını, daha önce “Medea Belleği” ve “Otel Kırık Bellek” adında iki oyunla izleyici karşısına çıktıklarını, “Hiç Kimse”nin ise üçlemenin son oyunu olduğunu söyledi.

Oyunu yazarken göçün nasıl temellendiğini araştırdığını aktaran Polat, “Göçün, çocukken başladığıyla ilgili bir izlenim oluştu. Bir çocuk büyürken, babasıyla ilişki kurarken hayatta yalnızlaşmaya başlar. Oyunumuzda daha çok fragmanlar var sahnede. Bir kadının öyküsü var. Geçmişe dönüşü, bugüne yansımaları, başka kadınlarla karşılaşması.” dedi.

Hikayede anlatılan karakterlerin gerçekte de var olduklarına işaret eden Polat, şunları kaydetti: “Bizim de bu çocuklara ufak da olsa bir katkımız olabileceğini düşündük. Bu oyunda her bilet için gelirin 5 lirasını çocukların eğitimine ayırıyoruz, bir vakfa bağışlıyoruz. Yapılan bağışla ilgili de izleyicilerimizi bilgilendireceğiz. Tiyatronun toplumsal olarak bir katkısı olmalı, sadece izleyerek değil.”

Oyun, prömiyerinin ardından 16 Ocak’ta Boyoz Akademi’de, 21 Ocak’ta ise Caddebostan Kültür Merkezi’nde sergilenecek.

Posta

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.