Sennur Sezer’in Yaşamı Tiyatro Sahnesinde: Bir Şiirdir Sennur Sezer

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[İsmail Afacan’ın Evrensel Gazetesi’nde yayınlanan haberinin bir bölümünü paylaşıyoruz.]

Türkiye şiirinin unutulmaz ismi Sennur Sezer’in hayatı tiyatro sahnesine taşındı. Mehmet Esatoğlu’nun yazıp yönettiği “Bir Şiirdir Sennur Sezer” oyununda usta şairin yaşamından kesitler sunuluyor. Şiirleri ve mücadelesi eşliğinde… Sennur Sezer’i Hale Üstün’ün canlandırdığı oyunda Mehmet Esatoğlu ve Fahri Bozbaş çeşitli karakterlerde karşımıza çıkıyor.

Tiyatro Simurg imzası taşıyan “Bir Şiirdir Sennur Sezer” oyun cumartesi günü Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak. Tiyatro Simurg oyuncuları ilk gösterim öncesinde hazırlıklarını tamamladı, perdenin açılmasını bekliyor. Son prova öncesinde Mehmet Esatoğlu, Hale Üstün ve Fahri Bozbaş’la sahneleyecekleri oyunu ve Sennur Sezer’i konuştuk.

‘SAVUNMASINI BİLE ŞİİRLE YAPMIŞTIR’

Emekli bir maden işçisi olan Fahri Bozbaş, oyunda doktor başta olmak üzere çeşitli yan karakterlere hayat veriyor. Yaşamında Sennur Sezer’in derin izler bıraktığını dile getiren Bozbaş, “Ben işçi kökenli bir oyuncuyum. Geçmişte onun şiirleriyle kendimi geliştirdim. Aynı zamanda tiyatroyla ilgilenmemdeki en büyük nedenlerden biri Sennur Sezer’dir” dedi.

Yarattıkları karakterlerde Sennur Sezer’i düşünerek hareket ettiklerini ifade eden Bozbaş “Sennur Sezer mahkemede savunmasını bile şiirle yapmıştır. İşçiden, çocuktan, kadından her şeyden bahsetmiştir. Bu bakış açısını oyunda tamamen şiir olarak vermiyoruz. Sennur Sezer’in yaşamı sona ermiştir. Onun ölümüyle her şey bitmemiştir. Biz de onun var etmeye çalıştığı, hedeflediği yaşam biçimini sürekli kılmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

‘SENNUR HANIM’DAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK’

Sennur Sezer’le ’70’li yıllarda tanıştığını ve uzun yıllar dostluklarının sürdüğünü dile getiren Esatoğlu, “Kendisiyle tanıştığımızda, yaşamını sıradan bir emekçi yaşamı gibi örgütlediğini görmüştüm. Yani ‘Ben sanatımı yapıyorum, diğer hayatı başkaları yürütsün’ gibi bir yaklaşımı yoktu. Sennur Hanım’dan biz çok şey öğrendik. Biz bu modeli sahneye taşıdık. Ama onu anlatırken bizim yaptığımız bir yazara ağıt değil. O da senin gibi bir kadındı, sen de mücadele edersen onun gibi olabilirsin diyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla