“Yeniden Başlasam Yine Tiyatroyu Seçerdim”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Hakan Cerrahoğlu’nun Sözcü Gazetesi’nde yayınlanan söyleşisinin bir bölümünü paylaşıyoruz.]

Girdiği her rolün hakkını veren, ‘Matmazel’ denince akla gelen ilk isim olan Tekindor, her şeyin başının ‘eğitim’ olduğunu söyleyerek genç oyunculara ‘okuyun’ mesajı verdi.

İçinizdeki tiyatro aşkını ne zaman keşfettiniz?
Aslında ben keşfetmedim; öğretmenlerim keşfetti. Çocukken çok fazla taklit yapardım. Herkesin bana gülmesi çok hoşuma giderdi. Ama oyunculukla ilgili ciddi bir düşüncem hiç yoktu o yaşlarda.Hatta okuldaki tiyatro koluyla, sene sonu gösterileriyle hiç ilgilenmedim. Fakat oynanan oyunları da izlerken “hiç güzel oynayamıyorlar” diye düşünürdüm. Daha sonra da lisedeki coğrafya hocam Şenol Opan’ın ısrarıyla konservatuar sınavına girdim.

Tiyatro sizin için neyi ifade ediyor? Tüm fedakarlıklarınıza değecek, neyi barındırıyor içinde?
Daha doğru değerlendirme yapabilmeme, empati kurabilmeme, dinlememe, anlamama, doğru düşünebilmeme, estetik gözüme, algıma, kısacası karakterimin oluşumuna yol oldu. Yeniden başlasam yine aynı yolu seçerdim.

Sanatın, kültürün önemini kavrayamamamızın sebebi sizce nedir?
Böyle bir genelleme yapmak doğru olmaz. Kavrayan, kavrıyor. Ama sayısı çok mu? Maalesef değil. Bunun ne kadar kıymetli ve önemli bir şey olduğunun herkes farkına varsaydı, hayat bambaşka bir şey olurdu. En başta insan kalitesi farklı olurdu. Çok daha vicdanlı, zevkli, kibar, algısı yüksek, doğru değerlendirme yapabilen, hayal gücü kuvvetli bir toplum olurduk.

Tiyatro seyircisini ve tiyatronun geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tiyatro yüzyıllardır var, var olmaya da devam edecek. Oynayan varsa, seyirci her zaman olacak. Seyirci varsa da oyuncu olacak. Seyirciyle oyuncu arasında gizli bir anlaşma var her zaman.

Bu işin okulunu okumuş bir devlet tiyatrosu sanatçısı olarak, gençlere neler tavsiye edersiniz?
Ne iş yapıyorsanız yapın, eğitimini almak tabii çok önemli. Okulu bitirir bitirmez “tamam artık oyuncu oldum” denmiyor. Bunu birikimlerinizle şekillendirmeye başlıyorsunuz. Ama okul bu işin ne olduğuyla ilgili çok yoğun bir dönem. O dönemi iyi değerlendiren her zaman daha avantajlı oluyor bu yolda. Onun için her zaman eğitim almalarını tavsiye ederim. Çok oyun seyretsinler, çok oyun okusunlar… Klişe oyunculuk numaralarının farkına varıp, sahici ama enteresan yollar arasınlar.

OYUN PULiTZER ÖDÜLLÜ

Son oyununuz Arzu Tramvayı ile ilgili duygularınızı öğrensek?
Arzu Tramvayı, Tennessee Williams’ın Pulitzer Ödüllü çok önemli oyunu. Orada tiyatro tarihinin en güzel yazılmış kadın karakterlerinden biri olan Blanche DuBois’yı oynamak çok büyük bir şans. O kadar zengin, derin, özel bir karakter ki ne kadar hazırlanırsa az kalır gibi geliyor bana. Şebnem Bozoklu, Onur Saylak, İbrahim Selim, Melih Düzenli, Onur Gürçay, Özer Keçeci, Asena Girişken, Beste Güven, Tahir Yılmaz’la birlikte zevkle oynuyorum geçen kıştan beri. Seyirciden çok büyük bir ilgi var, bu da bizi çok mutlu ediyor.

Söyleşinin tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla