Yılın İlk Hafta Sonunda Tiyatroseverler İçin 9 Oyun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Birgün]Yaşanan her olay döner dolaşır tiyatro metinlerinin arasına sızar. Tiyatro bazen hayallerle bazen de gerçeklerle seyirci ile buluşturur. 2019’un ilk hafta sonunda bugün sahnelenecek oyunlardan dokuzunu derledik.

METOT

Bir şirketin toplantı odası; iş görüşmesine gelen dört kişi, tüm hünerlerini ortaya koyup işi kapmak için gizem dolu çeşitli sınavlardan geçecekler. Serkan Keskin, Sarp Aydınoğlu, Mustafa Kırantepe, Sezin Bozacı’nın oynadığı METOT saat 20.30’da Çevre Tiyatrosun’da. Jordi Galceran’ın yazdığı Zerrin Yanıkkaya’nın çevirdiği oyunu Serkan Keskin yönetti.

OLAY RUSYA’DA GEÇİYOR

İstanbulimpro’nun “Olay Rusya’da Geçiyor” adındaki doğaçlama performansı seyirci ile buluşmaya devam ediyor. Oyuncular, Anton Çehov’un yazmadığı oyunları Çehovyen bir atmosferde, Çehovyen karakterlerle seyircinin gözleri önünde sahnede yaratıyor. Tek bilinen Olayın Rusya’da geçeceği… Evren Duyal, Koray Tarhan, Mahmut Fikirsindi, Evren Gülseven, Zeynep Özyurt Tarhan, Jülide Güven, Burak Tamdoğan, Özgür Doğa Görürgöz, Cengiz Eşiyok ve Deniz Çeküç, seyirciden aldıkları yönelimlerle Çehow’un daha önce hiç yazmadığı bir ‘oyunu’ sahneleyecekleri oyun, İstanbulimpro’nun Kadıköy’deki sahnesinde saat 20.30’da başlayacak.

HİPOMANİ

Hipomani, dünyaca bilinen üç önemli oyundan ilham aldı. Euripides’ in Hippolytus, Seneca’ nın Phaedra ve Sarah Kane’ in Phaedra’ nın Aşkı oyunlarından uyarlanan ve postmodern bir çağda geçen alışılmadık bir aşk hikâyesi.

Kral Theseus’ la evlenip kraliçe olarak saraya gelen Phaedra, odasından hiç çıkmayan bir sosyopat olan prens ve üvey oğlu Hippolytus’a ilgi duymaya başlar. Zamanla bu ilgi hastalıklı bir takıntı haline gelir ve adeta bu aşk bütün kraliyete bulaşmaya başlar. Kızı Strophe’ a bu tutkusundan bahseder ve onun şeytani kurgusundan bihaber bu aşkı yaşamaya karar verir. Fakat sürekli depresyonda olan ve kaos çıkartmaya eğilimli karakteriyle meşhur Hippolytus bu aşkı reddeder ve herkes için yıkıcı bir süreç başlar.
Tüketim toplumunun her şeye olduğu gibi duygulara da pragmatist yaklaşımı sonunda bozulan insan psikolojisini eleştirel gerçekçi bir dille inceleyen “HİPOMANİ” yaşama dair faydasız olarak algılanan sorunları çözmeden dünya düzeninin değişemeyeceğini savunan bir anlatı. Hakan Ummak, Selin Zafertepe, Tuba Karabey, Arda Baykal’ın rol aldığı oyunu uyarlayan ve yöneten ise Fatih Sönmez. Hipomoni Kadıköy Entropi Sahne’de saat 20.30’da başlayacak.

EN KISA GECENİN RÜYASI

Moda Sahnesi’nin 4 sezondur devam eden ve büyük ilgi gören oyunu En Kısa Gecenin Rüyası, bir Shakesperare metni. Antik Yunanistan’da bir düğün öncesinde geçen oyun, ilk başta bir aşk hikâyesi olarak algılansa da aşık olanların yaşadıkları acıyı ve mizahi durumları ortaya koyuyor. Timur Acar, Ezgi Coşkun, Onur Ünsal, Mert Fırat, Beyza Şekerci, Melis Birkan, Murat Tüzün, Alper Baytekin, Deniz Elmas, Caner Erdem, Mert Şişmanlar, Hasan Demirtaş, Alper Baytekin ve Çağlar Yalçınkaya’nın rol aldığı oyunu Kemal Aydoğan yönetti. Oyun bugün saat 16.00’da ve 20.30’da Moda Sahnesi’nde oynanacak.

FARE KAPANI

Fare Kapanı Agatha Christie’nin aynı adlı romanından uyarlandı. Oyunda; soğuk bir kış günü, Londra’da işlenmiş bir cinayet sonrası, bir dağ motelinde mahsur kalan insanların gittikçe ilginçleşen, gizemli öyküleri anlatılıyor. Ankara Devlet Tiyatrosu Şinaşi Sahnesi’nde saat 15.00 ve 20.00de sahnelenecek oyunda Pınar Gün, Alpay Ulusoy, Şevki Çepa, Şebnem Gürsoy, Nezih Işıtan, Gaye Alacacı, Levent Şenbay ve Durukan Ordu rol alıyor. Agatha Christie’nin yazdığı oyunu Savaş Özdural çevirdi, İpek Çeken yönetti.

ZENGİN MUTFAĞI

Cumhuriyet tarihinde görülmüş işçi hareketlerinden 15-16 Haziran 1970 olaylarının zengin bir ailenin mutfağına yansıması… Hizmet etmekten başka bir şey düşünemeyen köşk çalışanları da gözlerinin önünde gelişen olaylar karşısında kayıtsız kalamayacaktır. Toplumdaki değişimden her biri kendi payına düşeni alacaktır. Vasıf Öngören’in bu olayları eğlenceli bir biçimde aktardığı oyun, tiyatro sahnesinde defalarca yorumlanmış ve beyazperdeye de uyarlanmıştır. 1978 yılında ilk kez İstanbul Şehir Tiyatroları’nda bu oyunda aşçı Lütfü Usta’yı canlandıran Şener Şen, 40 yıl aradan sonra aynı rolde ve genç bir oyuncu kadrosuyla tekrar sahnede. Oyun DasDas Sahne’de 20,30’da başlayacak.

TUHAF DİBE VURMA ÖYKÜSÜ

Prudencia Hart, İskoç sınır baladlarını araştıran bir akademisyen… Davet edildiği konferansa katılmak üzere İskoç sınırındaki bir kasabaya doğru yola çıkar. Yolda fırtınaya yakalanır ama kasabaya zamanında ulaşır. Konferans bittiğinde İskoçya karlar altındadır. O gece eve dönemeyeceğini anlayan Prudencia bir Pub’a girer, gece ilerlerken kalacağı oteli bulmak için oradan ayrılır. 21 Aralık, gece yarısı, her taraf bembeyaz.. Prudencia döner, dolaşır, kaybolur, sonunda nihayet kalacağı oteli bulur, ancak bu otel herhangi bir otel değildir. Gizem Güçlü, Mert Öner, Şirin Kılavuz, Esin Alpogan, Eylül Güntekin, Buse Şimşek ve İdil Sezgin’in rol aldığı oyunu David Greig yazdı, Çiğdem Kaplangı çevirdi. Yönetmen koltuğunda Murat Daltaban’ın oturduğu Prudencia Hart ve Bir Tuhaf Dibe Vurma Öyküsü, DOT Sahne’de 21.00’de başlayacak.

BİR BABA HAMLET

Baba Sahne’nin oyunu “Bir Baba Hamlet”, Şevket Çoruh ve Murat Akkoyunlu’yu aynı sahne üzerinde buluşturdu. Sebastian Seidel’in kaleme aldığı, Yücel Erten’in çevirdiği oyunun yönetmen koltuğunda ise Emrah Eren oturuyor. Tiyatro yapma aşkının baş döndürücü güzelliği ile aptallaştırıcı büyüsüne ayna tutan Bir Baba Hamlet, Baba Sahne’de saat 20.30’da başlayacak.

MANİK ATAK

Başrollerini Devrim Yakut ve Bihter Dinçel’in paylaştığı “Manik Atak”, izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor. Yönetmen koltuğunda Barış Dinçel’in oturduğu Manik Atak, “Kim olduklarını biliyorlardı ama henüz birbirlerini tanımıyorlardı. İkisi de tuhaf şeyler olabileceğini ihtimallerine dahil etmişti ama dakikalar ilerledikçe bu karşılaşmanın, sebebinden taşan, manik bir karnavala dönüşeceğini tahmin etmemişlerdi! Namlunun ucundaki o kadın mıydı, öbürü mü? Geçmiş miydi, yoksa gelecek mi?” Manik Atak, sürprizleriyle ve coşkusuyla, içinizdeki dönme dolapları harekete geçirecek. Bihter Dinçel’in yazdığı oyunu MOİ Sahne’de 20.30’da başlayacak.

Birgün

Paylaş.

Yanıtla