Hukuksuzluk İstinafta Onandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gazetemiz yayıncılık faaliyetlerinin suçlama konusu yapılması sonucu eski yönetici ve yazarlarımıza verilen hapis cezaları İstanbul Bölge İdare Mahkemesi (İstinaf) 3. Ceza Dairesi tarafından onandı. Karar uyarınca cezası 5 yılın altın olan Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik, Güray Öz ve Emre İper ve Bülent Utku kalan cezalarının infazı için yeniden cezaevine girecek. Cezası 5 yılın üstünde olan gazetemiz eski İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ında aralarında yer aldığı 6 ismin dosyası ise Yargıtay’a taşınacak.

İstinaf Mahkemesi gazetemiz eski İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, gazetemiz eski İmtiyaz Sahibi ve Vakıf Başkanı Orhan Erinç ve gazetemiz eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında, yerel mahkemenin verdiği hapis cezalarının usul ve yasaya uygun olduğunu yönünde karar verdi. Mahkeme, yerel mahkemenin verdiği kararda usule ve esasa ilişkin aykırılık bulunmadığını aktararak yapılan istinaf başvurularının esastan reddine karar vererek, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını onadı.

‘Beraat kararları Yargıtay’a taşınabilir’

İstinaf Mahkemesi verdiği kararda 5 yılın üzerinde ceza alan Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, gazetemiz eski yazarları Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, gazetemiz eski muhabiri Ahmet Şık ve Ahmet Kemal Aydoğdu hakkında verilen onama kararını 15 gün içinde Yargıtay’a taşıyabilecekleri aktarıldı. Ayrıca İstinaf Mahkemesi yerel mahkemenin de haklarında beraat kararı verdiği gazetemiz eski Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay ve gazetemiz eski muhasebe müdürleri Günseli Özaltay, Bülent Yener için ise İstinaf Savcısı’nın Yargıtay’a başvurma hakkı bulunduğunu aktardı. Kararda, 5 yılın altında ceza alan isimlerin ise, bu onama kararı ile haklarındaki cezanın kesinleştiği ifade edildi.

‘Yasama dokunulmazlığından yararlanamaz’

Mahkeme verdiği kararda 24 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilen Ahmet Şık’ın “suçun işlendiği” ve kararın verildiği tarihlerde milletvekili olmadığını belirterek, Şık’ın yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağı kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuştu

Haklarındaki hüküm kesinleşen isimler Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu, ancak bireysel başvuru süreci infaz sürecini engellemiyor.

Temyiz dosyası Yargıtay’da devam edecek isimler şöyle:

-Akın Atalay

-Orhan Erinç

-Hikmet Çetinkaya

-Murat Sabuncu

-Aydın Engin

– Ahmet Şık

Yeniden cezaevine girecek isimler şöyle:

-Musa Kart

-Mustafa Kemal Güngör

-Hakan Kara

-Önder Çelik

-Güray Öz

-Emre İper

-Bülent Utku

Karara ilk tepkiler

Kararın ardından Karikatürist Musa Kart, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Yaşanılan krizlere çare üretmesi beklenen iktidardan açıklama geldi: Karikatüristi tekrar atın içeri! Evet bana yine cezaevi yolu göründü. Kendinize iyi bakın…” ifadelerini kullandı.

Yazar Güray Öz de “İstinaf mahkemesi Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticileri ile ilgili mahkumiyet kararını onayladı. Biliyorsunuz aralarında ben de varım. Neyse ki romanımın son düzeltmelerini yapmıştım. Bir süre görüşemeyeceğiz. Hoşçakalın…” diye yazdı.

Eski muhabirimiz, HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da Fransız yazar ve filozof Voltaire’ın şu sözünü paylaştı:

“Sadece iki günümüz var yaşamak için. Bu günleri de aşağılık insanların önünde diz çökerek geçirmeye değmez.”

Cumhuriyet

Paylaş.

Yanıtla