20 Mart 2019, Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Günü Bildirisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ 20 Mart 2019, Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu günü ulusal bildirisi, Assitej Türkiye Merkezi kurucu üyelerinden Olcay Poyraz Bertrand  tarafından yazıldı.

ÇOCUK VE GENÇLERİN TİYATRO GÜNÜ

Tiyatro eğitir, öğretir, eğlendirir. Hele çocuklar için çok gereklidir. Oyun nasıl ki çocuk yaşamında ‘olmazsa olmaz’ ise tiyatro da öyle. Tiyatro yapmak çocukların kendi kendilerine veya arkadaşlarıyla birlikte oyun kurmasından hiç farklı değildir. Yani çocukların dünyasına en yakın ve onların hayal güçleriyle parçası olduklarında zenginleşen bir sanattır tiyatro.

ASSITEJ gibi bir kuruluşun varlığını öğrendiğimde çok heyecanlanmıştım. 1980 sonlarıydı ve tüm dünyada çocuk tiyatrosunu ciddiye alan insanlar vardı ve UNESCO çatısı altında örgütlenmişlerdi. O sıralar Paris’e gittiğimde ASSITEJ Merkezi’ne gidip Başkan’la konuşmuştum. ASSITEJ Türkiye’de de olsa ne iyi olur dediğimde, Başkan Türkiye’ye önerdiklerini ve cevap alamadıklarını söyledi. Ve döner dönmez bu çocuklara ve onların tiyatrosuna değer veren ASSITEJ’in kurulmasını büyük zorluklarla mücadele ederek yanıma başka arkadaşlarımı da alarak kurdum ve çok kısa süre sonra Alaçatı’da uluslararası bir çocuk ve gençlık tiyatroları festivali başlattık. Daha sonra bu festival  Bursa’da devam etti ve şu anda çeyrek asra yakın süredir bir festivalin sahibi olarak ASSITEJ Türkiye Merkezi sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bilinir bir örgüt oldu. Öyle ki, Türkiye Merkezi Başkanı  iki dönem ıluslararası ASSITEJ Yönetim Kurulu’nda da görev yaptı.

Değerli eğitimciler, bugün ‘Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Günü’. Bugün bir çocuğu veya genci tiyatroya götürün. Onların gözündeki pırıltı ve duydukları heyecan inanın sizleri de çok mutlu edecek.

Olcay Poyraz Bertrand *

*Devlet Tiyatroları’ndan emekli oyuncu ve yönetmen.

assitej

 

Paylaş.

Yanıtla