Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’ndan “Sezuan’ın İyi İnsanı”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) Bertolt Brecht’in Sezuan’ın İyi İnsanı adlı oyunuyla 8 Nisan Pazartesi günü ilk kez seyirci ile buluştu. Nisan ayı boyunca Boğaziçi Üniversitesi ÖFB Demir Demirgil Salonu’nda 7 oyun ile seyirci karşısına çıkan BÜO; 26 Nisan’da ODTÜ Tiyatro Şenliği, 27 Nisan’da Anadolu Üniversitesi 18. Amatör Tiyatro Günleri, 12 Mayıs’ta ise Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu Tiyatro Günleri kapsamında olmak üzere farklı illerde de oyununu sergileyecek. Sezuan’ın İyi İnsanı, 8 Mayıs’ta 27. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri kapsamında tekrar İstanbul seyircisi ile buluşarak Mayıs ayı boyunca da Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde sergilenmeye devam edecek.

“…Ne dersiniz, nasıl çözülür bu karmaşa?
İnsan mı değişmeli? Dünya mı yoksa?
Başka Tanrılar mı olmalı? Yoksa hiç mi olmasın Tanrı?
Sözde değil, cidden olduk paramparça! 

Tek bir çıkış var bu ızdırapta:
Siz kendiniz düşünün şimdi,

İyi bir insan nasıl getirilir bir sona ki o son iyi olsun.

Değerli seyirciler, hadi, bir son bulun!

İyi bir tane olmalı, olmalı, olmalı!”


Sezuan’ın İyi İnsanı – Bertolt Brecht

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) oyunla ilgili yapılan çalışmaları şöyle anlatıyor:

“BÜO olarak 2018-2019 eğitim döneminde Bertolt Brecht’in Sezuan’ın İyi İnsanı adlı oyununu sahneliyoruz. Oyun metni, 2012 yılında BÜO tarafından oynanan Sezuan’ın İyi İnsanı oyun metni temel alınarak reji üyeleri ve reji danışmanları tarafından düzenlendi. Oyunun eğitim-araştırma faaliyetlerine Brecht’in hayatı, oyunları, tiyatro anlayışı üzerine bir sunum; yazarın oyunları, teorik metinleri üzerine okuma-tartışma çalışmaları ve metin analizi ile başlandı. Ekim ayında kulübe yeni üyelerin de katılımıyla beraber yazın yürütülen eğitim-araştırma çalışmaları tüm kadroya aktarıldı ve kadronun Brechtyen tiyatro ile tanışıklık sağlaması hedeflendi.”

Sezuan’ın İyi İnsanı, kapitalist dünyadaki sosyo-ekonomik koşullar çerçevesinde iyilik ve kötülük kavramlarını, hem kendine hem de başkalarına iyilik yapabilmenin olanaklı olup olmadığını tartışıyor. BÜO, fakir-zengin ayrımındaki uçurumun git gide arttığı, savaşların dinmediği, ekolojik felakete doğru dört nala giden bir dünyada “insanca yaşayabilmenin” mümkün olup olmadığını bu oyun ile  tartışmayı değerli bulduğunu belirtiyor.

Oyun Tarihleri:

26 Nisan Cuma, saat 19.00, ODTÜ Mimarlık Amfisi

27 Nisan Cumartesi, saat 20.30, Anadolu Üniversitesi

6 Mayıs Pazartesi, saat 20.00, ÖFB Demir Demirgil Salonu

10 Mayıs Cuma, saat 19.30, Necmettin Tanyolaç Salonu

12 Mayıs Pazar, saat 20.00, Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi

17 Mayıs Cuma, saat 20.00 , ÖFB Demir Demirgil Salonu

İletişim ve Rezervasyon: 0531 377 80 16 & 0531 933 50 83

 

Paylaş.

Yanıtla