“Maldoror’un Şarkıları” Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / New York ve İstanbul’da çalışmalarını sürdüren tiyatro ve performans sanatçısı Fulya Peker, Lautréamont’un “Maldoror’un Şarkıları” adlı kült eserini sahneye taşıyor. Maldoror, 13 Nisan 2019’da Culter’da seyirciyle buluşacak.

Maldoror vahşeti incelikle, acıyı zevkle, çirkinliği güzellikle çarpıştıran keskin metaforları, bilincin derinliklerine inerek imgelem gücünü ve dilin devinim sınırlarını zorlayan şiirselliği ile seyirciyi yaratan, insan, hayvan üçgeninde çarpanlarına ayrılan bir “benlik” ve sökülen bir “bellek” ile yüzleşmeye çağırıyor.

1868-69 yılları arasında kaleme alınan ve 20. yüzyılın başlarında keşfedilerek yankı uyandıran “Maldoror’un Şarkıları” başta sürrealistler olmak üzere birçok sanatçıya ve yazara esin kaynağı olmanın yanında, dünya edebiyatının kırılma noktalarını imleyen önemli eserlerden biri olarak da sarsıcı etkisini hala korumakta.

“Dilerim ki duyabilir bu yüzyıl da artık kendi şiirini…”

Prömiyerini 13 Nisan 2019’da saat 20.30’da Culter’da yapacak olan Maldoror 20 ve 27 Nisan 2019 tarihlerinde de aynı sahnede seyirciyle buluşmaya devam edecek.

Uyarlayan/ Yöneten/ Oynayan: Fulya Peker

Sahne Tasarımı: Aslıhan Demirtaş

Işık Tasarımı: Alev Topal

Ses Tasarımı: Tolga Tüzün

Proje Asistanı: Derin Mavi Üstün

Katharsis Performance Project tiyatro ve performans sanatçısı Fulya Peker tarafından 2007 yılında kurulan, New York ve İstanbul merkezli deneysel ve disiplinlerarası bir tiyatro projesidir. Richard Foreman, John Zorn, Robert Ashley, Object Collection gibi isimlerin eserlerinde de sahne almış olan Peker’in Katharsis Performance Project çatısı altında sergilenen hem özgün hem de edebiyat, sanat, felsefe tarihinin önemli eserlerinden esinlenerek kaleme aldığı ve yönettiği oyunlarında insan bilincinin esrik halleri (korku, cinsellik, vahşet) farklı fiziksel ve vokal ifade biçimleri ile sahneye taşınmaktadır. Fulya Peker’in seyirciyle buluşan oyun ve performanslarından bazıları: Requiem Aeternam Deo (Nietzsche’nin Böyle Buyurdu Zerdüşt’ünden esinlenerek), The Void, The Plague, The Red Book (Jung’un Kırmızı Kitap’ından esinlenerek), Dem, Kör!(ler), Broken Umbilical Cord/Kollwitz, Hands of a Suicide/Munch, Yellow Sound/Kandinsky, Consciousness of Chaos/Redon, Gates of Hell/Rodin.

Paylaş.

Yanıtla