35. Genç Günler Tiyatro Atölye Programı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Şehir Tiyatroları 35. Genç Günler kapsamında, herkesin katılımına açık ve ücretsiz atölyeler düzenliyor. İBŞŞT Şehir Tiyatrosu Genç Günler atölye programı açıklandı. İBBŞT oyuncusu sayın Nihat Alptekin tarafından dergimize gönderilen etkinlik haberini okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.

35. GENÇ GÜNLER ATÖLYE PROGRAMI

SİMEL KEÇİCİOĞLU

OYUNA GİRİŞ –  SESSİZ HAYATIN PSİKOLOJİSİ

9 Mayıs 11.00 -16.00 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi-Stüdyo

10 Mayıs 11.00-16.00 Fatih Reşat Nuri Sahnesi

Yaşama yeniden bir bakış, çeşitli durumları yeniden deneyimleyerek sözden önceki sessizliği, hareketten önceki hareketsizliği keşfetmeye yönelik bir keşif sürecidir. Günlük yaşamdan yola çıkarak, hayat yoluyla tiyatral olana yeniden bir bakış, sözsüz durumlar yoluyla  oyun alanına bir giriş niteliği  taşır. Bu çalışma tiyatroya ilgi duyan herkese, tüm amatör ve profesyonel sanatçılara açıktır.

SAHNE DÖVÜŞÜ TEKNİKLERİNE GİRİŞ

Sahnede kullanılan dövüş ve aksiyon sahneleri için tasarlanmış teknikler serisidir. Duruşlardan, doğru mesafe kullanımına, illüzyonun en doğru ne şekilde, nasıl yaratılabileceğine kadar pek çok temel öğeler çalışacaktır. Silahsız yakın dövüş temel tekniklerinin ele alınacağı bu atölye ilgi duyan herkese açıktır.

NİHAT ALPTEKİN

KİŞİSELLEŞTİRMEDEN KİŞİLEŞTİRME

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi-Stüdyo

11 Mayıs, 12.00-16.00

Eğitmenlik hayatında, kapalı bir alan olan sahnede kalıplaşmış kurallara rağmen, hayatın açıklığı’na; gerçekliğe ve samimiyete ulaşmak için çalışmalar yapan İstanbul Şehir Tiyatroları Oyuncusu Nihat Alptekin bu atölyede ‘’oyuncunun en büyük tuzağı’’ olan kelimeler’in rol kişisinin insanlaşarak ‘’karaktere’’ dönüşmesinin bir ifade aracına dönüşümüne dair, katılımcıların getirdiği tiratlarla örnekler paylaşacak

Dr. Öğr. Üyesi BÜLENT SEZGİN

EĞİTİMDE TİYATRO ve EĞİTİMDE DRAMADA ALTERNATİF PERSPEKTİFLER

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi-Stüdyo

12 Mayıs, 12.00-16.00

Bireyler arasında dolaysız bir iletişim ve sinerji yaratan oyun-drama ve tiyatro çalışmaları günümüzde her yaş düzeyinde eğitim sisteminin vazgeçilmez öğelerinden biri haline gelmiştir. Bu atölye çalışmasında, eğitimde tiyatro ve eğitimde dramanın kuramsal ve tarihsel temelleri incelenirken, Bertolt Brecht, Augusto Boal, Dorothty Heathcote ve Gavin Bolton’un alternatif yaklaşımları anlatılacaktır. Ayrıca katılımcılara uygulamalı drama ve tiyatro örnekleri de gösterilecektir.

ŞAHİNE HATİPOĞLU

ELEMENTLERİ KULLANARAK BAŞKASI OLMAK

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi-Stüdyo

13 Mayıs, 12.00-16.00

Hangi elementin enerjisini taşıyoruz? Farklı bir elementi nasıl deneyimleriz? Bunu oyunculukta nasıl kullanırız?

Oyuncu kendi karakterinin tam tersi olan bir rol kişisini nasıl oynar? Onun hareket etme tarzını, bedensel hızını, mekân içindeki enerji akışını nasıl kavrar ve kendine ait hale getirir? Her oyuncunun karakteri ve bedensel yetenekleri farklı olduğu için, çalışma yöntemi de farklıdır. Elementleri kullanarak yapacağımız çalışma, yeni yöntemler geliştirmemize yardım edebilir.

BÜLENT EMİN YARAR

İÇİMİZDEKİ ZENGİNLİKLER

Fatih Reşat Nuri  Sahnesi

14 Mayıs, 12.00 – 16.00

Cyrano De Bergarac, Profesyonel ve Hamlet oyunlarındaki performanslarıyla özel bir seyirci kitlesi olan Devlet Tiyatroları oyuncusu Bülent Emin Yarar gündelik yaşam tecrübelerimizin oyunculuğumuza etkileri ve ‘’ anlatıcı oyuncu‘’  kavramlarını katılımcılarla paylaşacak. Katılımcıların bir tirat hazırlamaları çalışmanın verimini arttıracaktır.

Dr. DENİZ TALAY

OYUNCUNUN SESİ- SES TERAPİSİ

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

15 Mayıs, 12.00-15.00

PELİN ELCİK YORGANCIOĞLU

Tiyatral Eğitimde Hareket ve Dansa Yönelik Doğaçlama Atölyesi

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi-Stüdyo

16 Mayıs Saat 12.00-16.00

Teknik, doğaçlama ve kompozisyon çalışmalarını kapsayan atölye çalışması, bedenin hem eylem yeteneği hem de fiziksel ve duyusal enerjisini yeniden keşfetmesi yani bedensel farkındalığının oluşmasını amaçlamaktadır. Yapılacak çalışma beden-mekân ilişkisi üzerinden farkındalıklarının geliştirilmesi ve hareket hafızasına ulaşma çabasını içermektedir. Bu eksende İnsanın doğal hareket yapısına aykırı mekanik tekniklerden uzak, geleneksel ve kültürel bir üretim sürecinden geçmiş dans adımlarından yola çıkarak yapılacak doğaçlama çalışmaları ile dans kompozisyonları oluşturulacaktır.

MÜGE GÜRMAN

GÖRÜNENİN ARDINDAKİ GERÇEĞİ KEŞFETME SÜRECİ; YÖNETMENLİK ve OYUNCULUK

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi-Stüdyo

18 Mayıs, 14.30-19.00

19 Mayıs, 14.30-19.00

Cadıların Macbeth’i, Woyzeck, Hamlet, Müfettiş, Salome ve Çehov Makinası gibi yönettiği oyunlarla Tiyatro dünyamızda öncülük eden, tartışma yaratan ve uluslararası çalışmaları olan Devlet Tiyatroları Yönetmeni Müge Müge Gürman, bu atölyede; yönettiği oyunların dramaturji ve tasarım sürecini oyunların görüntüleri ile birlikte katılımcılarla paylaşacak ve katılımcı oyuncuların getirdiği klasik – çağdaş klasik tiratlarla ‘’oyuncu yönetimi’’ yöntemini örneklerle paylaşacak, felsefi bakış temelli ‘’yaratıcı yönetmen ve oyunculuk’’ kavramını katılımcılarla tartışacaktır.

Not: Atölyelerimizde kayıt zorunluluğu ve katılımcı sınırı yoktur. Atölye çalışmalarımız ücretsizdir.

Paylaş.

Yanıtla