İATG’de Kültürel Çoğulcu Tiyatro

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Bu yıl 30 Nisan-26 Mayıs tarihleri arasında 27. si düzenlenen İstanbul Amatör Tiyatro Günleri(İATG) içinde yer alacak Kültürel Çoğulcu Tiyatro(KÇT) kapsamında 26 Mayıs’ta iki oyun art arda sahnelenecek. Saat 14:00’de Tiyatra Jiyana Nû(Yeni Yaşam Tiyatrosu) topluluğunun Tenê Ez oyunu ile başlayan etkinlik saat 16:00’da ki Şanoya Bajara Amedê(Diyarbakır Şehir Tiyatrosu) topluluğundan Özcan Ateş’in tek kişilik gösterisi Dawîya Dawî ile devam edecek. Oyunlardan sonra iki oyunun oyuncuları ile yapılacak söyleşiden sonra etkinlik son bulacak.

Teatra Jiyana Nû(Yeni Yaşam Tiyatrosu)’nun Charlie Chaplin’in Büyük Diktatör filminden uyarlayarak yazdıkları Tenê Ez oyunu kısaca özeti şöyle; bir uçak kazasında hafızasını kaybeden bir berber beş sene sonra iyileşip evine döner. Evinden uzakta geçirdiği bu beş sene içinde ülkedeki otoriter yapı tam bir diktatörlüğe dönmüştür. Fiziki olarak diktatöre çok benzeyen berber karışıklıkta askerler tarafından başa getirilir. Ve büyük konuşmayı yapacağı gün gelmiştir…

Saat 16:00’da oynanacak olan tek kişilik sergileme de ise Özcan Ateş 2000’li yıllardan itibaren başlayan tiyatro serüveninde Kürt olmak Kürtçe tiyatro yapmak gibi deneyimlerini, yaşantılarını eğlenceli bir şekilde sahneye taşıyor.

Bu sergilemeden sonra iki grubun oyuncuları ile ne zaman tiyatroya başladıkları, hangi hedeflerle tiyatro yaptıkları, Türkiye tiyatrosu, Türkiye’deki kültür-sanat ortamında Kürt Tiyatrosu’nun şu andaki durumu, Kürtçe tiyatro yapmanın avantajları ve dezavantajları üzerine bir söyleşi gerçekleşecektir.

Etkinlik yeri: Demir Demirgil Salonu Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü

Tarih: 26 Mayıs

Saat 14:00’de Tiyatra Jiyana Nû(Yeni Yaşam Tiyatrosu) Tenê Ez oyunu

Saat 16:00’da Şanoya Bajara Amedê(Diyarbakır Şehir Tiyatrosu)-Özcan Ateş tek kişilik gösterisi Dawîya Dawî

Saat:17:30’da Etinlik Söyleşisi

Paylaş.

Yanıtla