Amasya’da Nazım Hikmet’in Şiirinden Uyarlanan Tiyatro Oyununa İptal Kararı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Burak Abatay’ın Birgün Gazetesi’nde yayınlanan haberini okuyucularımızla paylaşıyoruz.]

Oyun Sandalı ekibi tarafından sahnelenen, Harun Güzeloğlu’nun yönetmen koltuğunda oturduğu ve Cansu Fırıncı’nın oynadığı, Nazım Hikmet’in ‘Taranta – Babu’ya Mektuplar’ isimli şiirinden tiyatroya aktarılan ‘Taranta Babu’ isimli oyuna verilen salon, ‘politik olduğu’ gerekçesiyle Amasya Belediyesi tarafından iptal edildi.

İptal haberini Twitter hesabında duyuran Fırıncı, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, iptalin tekil bir uygulama olmadığı, AKP’li belediyelerin kendilerinden görmedikleri tiyatro grupları hakkında verdiği yaygın bir karar olduğunu söyledi. Daha önce RED Kültür tarafından oyunun Uşak’a getirilmek istendiğini hatırlatan Fırıncı, “Uşak Belediyesi de Ramazan ayını gerekçe göstererek, çalışanlarını Ramazan ayında çalıştırmak istemediklerini söylediler. Onlarca tiyatrocu arkadaşımızın başına gelen şey bizim de başımıza geldi” dedi.

Nazım Hikmet’in ne denli büyük bir şair olduğunun altını çizen Fırıncı şöyle devam etti:

“O, öyle bir meşru değerdir ki, Amasya Belediye Başkanı’nın mensubu olduğu MHP’nin ilk lideri Alparslan Türkeş’in, Devlet Bahçeli’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Nazım Hikmet okumak zorunda kaldı. Nazım, bu insanlığın en meşru şairidir. Komünisttir. Komünist olduğu ve ondan korktukları için ona dair şeyleri de yasaklamaya çalışıyorlar.”

Taranta Babu oyunu tiyatro seyircisiyle buluşmaya devam ediyor. Mayıs ayı gösterim tarihleri ve yerleri şöyle:
• 12 Mayıs Pazar 21.00 Van Devlet Tiyatrosu
• 15 Mayıs Çarşamba 21.00 Antalya/ Mall Of Antalya
• 17 Mayıs Cuma 21.00 Kartal Hasan li Yücel K. M
• 25 Mayıs Cumartesi 21.30 Mersin Kongre Merkezi
• 26 Mayıs Pazar 21.00 Kadıköy Boa Sahne

Birgün

Paylaş.

Yanıtla