Denizli’deki 2200 Yılık Antik Tiyatro Yeniden Açılıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Emre Ömer Zehir’in Webtekno’da yayınlanan yazısının bir kısmını paylaşıyoruz.] Ülkemizin en önemli antik kentlerinden birisi olan Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde 2200 yıldır ziyaret edilmeye bir amfi tiyatro bulunuyor. Helenistik dönemden kalan bu şehrin görkemli yapısı, binlerce yılın ardından yeniden kapılarını açıyor.

Anadolu, pek çok medeniyetin yaşadığı ve pek çok kültürel mirasın bulunduğu, tarih açısından eşsiz bir coğrafya. Göbeklitepe’deki ilk yerleşim yerlerinden günümüze pek çok farklı topluma ev sahipliği yapan bu topraklarda bulunan pek çok tarihi alan var.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan Laodikya Antik Kenti de bu alanlardan biri. Yıl boyunca kazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği kent, günümüzde Denizli ilinin sınırları içerisinde kalıyor.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek önderliğindeki ekip, 2003 yılından bu yana Laodikya’yı gün ışığına çıkarmak için çalışmalarına devam ediyor. Şimdiye kadar şehirde bulunan kilise, tapınak, kutsal agora, kiliseli, peristili ev gibi pek çok eser yeryüzüne çıkarıldı. Antik kentte bulunan Suriye ve Stadyum adlı iki cadde de sütunlarıyla birlikte restore edildi. Laodikya, İncil’de geçen yedi kiliseden de birini barındırmasıyla da biliniyor.

Devamı için tıklayınız

Webtekno

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.