‘Sıfır Makyaj’ Stand Up Gösterisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Seda Yüz, ‘sıfır makyaj’ stand up gösterisinde kadınlık hallerini kendi deneyimleriyle sahneye taşıyor. Kadın olmak, evlilikle, lohusalıkla, anne olmakla nasıl yeniden şekilleniyor, doğru bilinenler nasıl ters yüz oluyor eğlenceli, iğneleyici bir dille ve içtenlikle seyirciyle paylaşılıyor. Seda Yüz, stand up’tan beklenen ‘eğlenceli vakit geçirme’ beklentisini karşılamakla kalmıyor, karma seyircinin toplumsal cinsiyete dair incelikli bir kavrayışa da eşlik etmesini sağlıyor.

Seda Yüz, kadınlık hallerini feminist bir perspektifle ele alıyor. Kadınlık deneyimleri mercek altına alınırken feminizmin nasıl ifade edildiği, nasıl algılandığı önemli oluyor. Feministlerin görüşlerini ifade ederken karşılaştıkları önyargıları, onlarla mücadelesini aktarırken, feminizme mesafeli olması kuvvetle muhtemel karma seyirciyi de kendi önyargılarıyla yüzleştiriyor.

Evlilik öncesi genç bir kadın, evli bir kadın olduğunda doğru bildiklerini kısmen unutması, evli bir kadının doğrularını yeniden keşfetmesi bekleniyor. Bizzat kendi annesinden aldığı öğütler, kadınlığın hangi evresinde olduğuna göre değişebiliyor. Anne olduktan sonra, artık kendi vücuduna, ilişkisine, ailesine yeniden uyum sağlama sürecinde yaşadıkları, feminist perspektiften ele alındığında ister istemez tüm bu süreçlere dair ezber bozan bir söylemi beraberinde getiriyor.

Kadın izleyici, tüm bu süreçlerle empati kuruyor ve yalnız olmadığını, diğer kadınların da kendileri ile benzer mücadelenin ve paylaşımların içinde olduğunu bir kez daha anlıyor. Ve bu ortak duygular, ortak rahatsızlıklar, ortak paylaşımlar anlatıcı ve seyirci arasında samimi bir iletişim kurulmasına olanak tanıyor. Kadınlar ve erkekler tarafından kurulan ataerkil söylemler eleştirilirken, bu söylemler karşısında kadınların duyduğu rahatsızlık mizahi bir tonda, aynı zamanda anlaşılır ve net bir şekilde ifade ediliyor. Bu noktada erkeklerin de bir kadının ağzından küfre, tacize ya da aileye, lohusalığa, anneliğe dair hissedilen duygulara bu netlikte tanık olması değerli oluyor. Aynı zamanda bir kadın stand upçı olarak Seda Yüz, gösterisiyle kadınları kendi yaşanmışlıkları hakkında konuşmaya, paylaşımda bulunmaya teşvik de ediyor.

Seda Yüz’ün yaklaşık bir saat süren stand up gösterisi, 15 Mayıs ve 25 Mayıs’ta Gri Sahne’de izlenebilir.

Didem Karanfil / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla