Toronto’da Orta Doğu Tiyatro Fotoğrafları Sergisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Toronto Üniversitesi’nde Drama, Tiyatro ve Performans Çalışmaları Merkezi’nde 11 Ocak-1 Mayıs 2019 tarihleri arasında ziyarete açık kalan Orta Doğu Tiyatro Sergisi, Kanada’da bu alanda yapılan ilk sergi olma özelliğine sahip. İranlı tiyatro araştırmacısı Marjan Moosavi’nin küratörlüğünü üstlendiği sergide 7 Orta Doğu ülkesinde 1950-1970 arasında yapılmış tiyatro performanslarına dair fotoğraflar yer aldı.

Sergi, Orta Doğu’da yapılmış bazı teatral çalışmaların, uyarlamaların, geleneksel performansların ve alandaki öncü kadınların görünür olmasına vesile olduğu için önem taşıyordu. Görseller, Kanadalı izleyicinin Orta Doğu’daki performans sanatı tarihine göz atmasını sağlaması ve bu ülkelere ait dile getirilmeyen sanatsal ve kültürel uygulamaların sunulması açısından çarpıcıydı. Orta Doğu’nun kültürel ve sanatsal geçmişi, genellikle Batılılar tarafından görmezden geliniyor veya unutuluyor. Marjan Moosavi bu Batı ideolojisini etkinlik broşüründe şöyle açıklıyor: “Orta Doğu’nun bir imaj sorunu var, bu nedenle Orta Doğu’daki tiyatro karşıtı ön yargıları ve performans sanatları tarihindeki eksikleri Orta Doğu’nun performans geleneklerinden daha iyi biliyoruz.” Sergi Orta Doğu’nun, kültürünün ve insanlarının Batılı gözlerdeki yansımasını değiştirmek istiyor.

Marjan Moosavi

Küratör dışında sergiye katkıda bulunan isimler şöyle: Dina Amin (Mısır), Amir Al-Azraki ve Sa’d Aziz Abdol-Saheb (Irak), Deniz Başar (Türkiye), Meisoun Ali, (Suriye), Machhour Mustapha ve Majdi Bou-Matar (Lübnan) ve Samer Al-Saber ve Kamel El-Basha (Filistin). Sergi Drama, Tiyatro ve Performans Çalışmaları Merkezi, Hart House Good Ideas Fund, Profesör Stephen Johnson ve Bahman Koosha’nın sponsorluğunda gerçekleşti.

Tiyatro eğitiminde çeşitliliğe dair bir platform oluşturmak adına oldukça önemli bir girişim olan bu sergi, Toronto Üniversitesi’nin Drama, Tiyatro ve Performans Çalışmaları Merkezi lobisinde 1 Mayıs 2019 tarihine kadar ziyarete açık kaldı.

Kaynak: Theatre Times

Paylaş.

Yanıtla