‘Martı’ Sessizce Kaldırıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Tiyatroları, Cumhuriyet gazetesi yazarı ve tiyatro yönetmeni Ayşe Emel Mesci’den sahnelemesini istediği “Martı” oyununu önce erteledi, sonra hiçbir açıklama yapmadan “sessizce” kaldırdı. Ayşe Emel Mesci, sürecin gerçek nedenleri konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Devlet Tiyatroları, gazetemiz yazarı ve tiyatro yönetmeni Ayşe Emel Mesci’den sahnelemesini istediği “Martı” oyununu önce erteledi, sonra hiçbir açıklama yapmadan “sessizce” kaldırdı. Ayşe Emel Mesci, sürecin gerçek nedenleri konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi.

‘Tekliflere karşın çalıştırılmadım’
Ayşe Emel Mesci, 1999’dan bu yana Devlet Tiyatroları’nın çeşitli sahnelerinde 17 oyun sahneye koydu, hem Ankara’da hem de İstanbul’da çalıştı. Oyunları birçok ödül kazandı ve hepsi birkaç sezon oynadı. Ankara’da sahnelediği “Kerbela” oyunu ise 6 sezon kapalı gişe oynadıktan sonra hâlâ seyircisi varken kaldırıldı. “Böyle bir tabloya karşın, 2015’te emekli olduktan sonra çeşitli bölgelerden teklifler verilmesine karşın Devlet Tiyatroları’nda nedense çalıştırılmadım” diyen Mesci, geçen yılki yönetim değişikliğinin ardından Anton Çehov’un “Martı” oyununu Ataol Behramoğlu’nun çevirisiyle sahnelemesi için teklif aldı. Ankara’ya gidip oyuncuları seçen Mesci, bütün yazını oyun için çalışarak geçirdi, tasarım için dekoratörle anlaştı, oyunun dramaturji çalışmasını tamamladı, 8 Ağustos’ta Ankara’dan gönderilen distribüsyon listesini imzalayıp gönderdi. Ayşe Emel Mesci, 15 Ağustos’ta provaya girmeyi beklerken başlayan süreci şöyle anlatıyor: “Sonra çözemediğim nedenlerle bir erteleme süreci başladı. Önce oyun ikinci tura kaldı, sonra üçüncü tur dendi, sonra oyuncular başka oyunlara dağıtıldı, en sonunda “sessizce” kaldırıldı. Bu sürecin gerçek nedenleri konusunda ne yazık ki bir bilgi sahibi değilim.”

Haberin devamı için tıklayın:

Cumhuriyet

Paylaş.

Yanıtla