İzmir Tiyatroları Derneği’nden Açıklama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde 5 akademisyenin görevinden ayrılması üzerine İzmir Tiyatroları Derneği sosyal medya hesaplarından aşağıdaki açıklamayı paylaştı.

DOKUZ EYLÜL GSF’DE 2. DEPREM!!

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin “depreme dayanıklı olmadığı” gerekçesiyle Tınaztepe’ye taşınacağının açıklanmasıyla oluşan depremin ardından bugün (22.07.2019) ikinci bir deprem daha yaşanıyor.. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili tarafından ikisi bölüm başkanı beş (5) akademisyenin görevinden alındığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Fakültenin taşınması yönünde tartışmalar sürerken ve öğrenciler, akademisyenler ve konuya duyarlı kültür-sanat camiası protestolarını sürdürürken alınan bu karar, üniversitelerin demokratik olmadıklarının, emir komuta zinciriyle yönetildiklerinin de (birçok örnekte de olduğu gibi)tipik bir göstergesi..

Eleştiriye tahammülsüz dekanlık ve üniversite yönetiminin, demokrasi kültürünü yok sayan bu kararı, “Doğruyu söyleyenleri dokuz köyden kovarlar” sözünü anımsatmakta. Ancak şu unutulmamalıdır ki yanlışınızı söyleyenleri görevden alarak “hakikatin üstünü kapatmaya çalışmak” beyhude bir çabadır.

Fakülte dekanlığının taşınma tartışmalarıyla ilgili, akademik olmayan, muktedir ve çapsız açıklamalar yaptığını, kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını daha önce duymuştuk. Şimdi de dekan vekilinin Tiyatro Bölüm Başkanı Semih Çelenk, Resim Bölüm Başkanı Gülay Sağlam, Müzik Teknolojileri Ana Sanat Dalı Başkanı Cihan Işıkhan, Film Tasarımı ve Yazarlık Ana Sanat Dalı Başkanı Dilek Tunalı ve Sahne Sanatları Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı Başkanı Aslıhan Ünlü’yü “görülen lüzum üzerine” görevlerinden almasını, fakültenin taşınmasına yönelik karşı çıkışta bir sindirme, korkutma, gözdağı olarak niteliyoruz.

Fakülte için, eğitim için, hukuk için verdikleri mücadelenin “bir ödülü olacağını” bildiklerini ironik bir dille anlatan Semih hoca ve diğer akademisyenlerin, hukuki mücadelelerinde ve kamuoyu yaratmada yanlarında olduğumuzu; bu rezalete karşı çıkacağımızı duyururuz.

İzmir Tiyatroları Derneği Yönetim Kurulu

Paylaş.

Yanıtla