Sanatçılardan Susamam’a Destek: Yalnızca Bir Şarkı Değil Bir Manifesto!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Şanışer ve 19 müzisyenin birlikte seslendirdiği “Susamam” adlı şarkıya pek çok ünlü isim destek verdi. Sanatçılar, gazeteciler, siyasiler sosyal medya hesaplarından videoyu paylaştı.

Şanışer ve 19 müzisyenin bir araya gelerek seslendirdiği ve 15 dakikaya yakın süren “Susamam” adlı şarkı, 6 Eylül gecesi yayınlanmasının ardından gündemin ilk sıralarına yerleşti. Doğa tahribatı, adaletsizlik, kadına yönelik şiddet, hayvan hakları, çarpık kentleşme gibi pek çok soruna dair söz söylenen şarkıya birçok ünlü isimden de destek geldi.

Günün ilk saatlerinden itibaren Twitter TT listesinin ilk sırasında #Susamam etiketiyle gündem olan şarkıyı sanatçılar, siyasetçiler, yazarlar ve pek çok ünlü isim kendi hesaplarından paylaştı.

NAİM DİLMENER: BİR MANİFESTO!

Müzik Eleştirmeni Naim Dilmener, Evrensel’e verdiği demeçte “Susamam’ı şarkı değil de müzikal bir manifesto gibi görmek gerek” ifadelerini kullandı.

Dilmener, “Rap’in hasının ‘muhalif’ olduğu herkesin malumu. Kimileri tarafından ‘Ne alakası var?’ dense de, bu yönü yatakların/yorganların altına saklanmaya çalışılsa ya da görmezden gelinse de bu böyledir. İki kere iki eşittir dört kadar açık ve net: Rap muhaliftir! Değilse eğer, o rapi çöpe atabilirsiniz” dedi.

“GENÇLERİN ADI TARİHE GEÇECEK”

Naim Dilmener şu ifadeleri kullandı: Şanışer’in öncülüğünde yan yana gelen ve memleketin yüz akı sayılması gereken çok sayıda rapçisinin, ‘Susamam’ gibi bir şarkıyı yayınlamış olmaları bu nedenle şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı olan, bunu bu zamanda ve bu şartlarda yapmaya cesaret etmeleri. Birkaç cesur gazeteci ve yazarı hariç tutarsak eğer, bu çapta/bu sertlikte cümleler yıllardır kurulamamıştı. Bu yapılan bir ‘şarkı’ değil yalnızca, bir ‘manifesto’. Ve buna göre de değerlendirmek gerekir. Müzikal açıdan fazla karışık, fazla da uzun ama şarkı değil de müzikal bir manifesto gibi görürsek mesele kalmıyor.

Bu şarkıya emek/destek vermiş bütün gençlerin adı tarihe geçecek. Bugünlerimizi yazacak olanlar, Şanışer ve arkadaşlarını görmezden gelemeyecek. Bizi bir kağıt gibi sıkıştırmış bütün şartlar/gelişmeler/sonuçlar, bu şarkıda özetlenmiş. Hem bir eleştirmen, hem de bir dinleyici olarak gözlerinden öpüyorum.

EVRENSEL

Paylaş.

Yanıtla