Boğaziçi Üniversitesi’nde Kültür ve Sanat Üzerine Seminerler Başladı!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / 19 Ekim 2019’da Boğaziçi Üniversitesi’nde “Türkiye’de Halk Dansları Pratiği” adlı seminer öğrencilerle buluştu. Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nden öğrencilerin katıldığı etkinlikte İstanbul Aydın Üniversitesi Sanat Bölümü Bölüm Başkanlığı yapan Doç. Dr. Berna Kurt Türk halk oyunları geleneğini tarihsel, siyasal ve estetik perspektiflerden ele aldı.

Berna Kurt sunumda “Ulus”un Dansı “Türk Halk Oyunları” Geleneğinin İcadı adlı kitabında da bahsettiği üzere Türkiye’deki pratikler ve ön kabuller çerçevesinde, “Türk halk oyunları”nın, Eric Hobsbawn’ın tanımıyla “icat edilmiş bir geleneğe” denk düştüğünü belirterek halk dansı pratiklerinin temelini oluşturan dönemden, Cumhuriyet rejiminin“milli kültür”ün inşa sürecinden bahsediyor oldu.

Halkevleri’nde yürütülen sahneleme çalışmalarından, bu geleneğin icat edilme sürecinden başlayarak Moiseyev gibi dans topluluklarının oluşturdukları küresel modelleri, folklor dergilerine yansıyan otantiklik tartışmalarını ve farklı sahneleme politikalarını anlattı. 1980’li yıllarda yaşanan ‘kimlik patlaması’, melez dans estetiği, ‘sıradan milliyetçi’ yaklaşımlar gibi konulara da değindi.

Paylaş.

Yanıtla