Karl Marx İzmir’den Seslendi: Savaşa hayır!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro dünyasının genç yaşta kaybettiği ‘Tiyatronun dahi çocuğu’ olarak anılan Alaittin Eraslan, adına bu yıl İzmir’de dördüncüsü düzenlenen tiyatro festivali, 8 Ekim’de perdelerini açtı.

26 Kasım’a dek sürecek olan etkinlikte dün gece, Özgür Tiyatro ‘Ben Marxist Değilim!!’ oyununu Kültürpark’ta bulunan İzmir Sanat salonunda sahneledi.

Marx’ın ‘201. doğum yılına armağan’ olarak ‘Özgür Tiyatro’ tarafından Howard Zinn’in ‘Marx in Soho’ adlı eserinden yola çıkılarak Marx’ın yaşamından kesitlerle beslenen oyun; genel bir kapitalizm eleştirisinin yanı sıra slogancılığa kaçmadan Paris Komünü’nden, Birinci Enternasyonal’e dek bir tarih ve hafıza canlandırması yapıyor.

Aynı zamanda tiyatronun yönetmeni de olan Özgür Başkaya tarafından canlandırılan Karl Marx, oyunun sonuna gelindiğinde son günlerde yaşanan güncel gelişmelere ilişkin; Birinci Enternasyonal’de yaptığı savaş analizlerini ve ‘neden emekçi yığınların savaşlara karşı tutum alması gerektiğini’ hatırlatıyor.

Enternasyonal Marşı ile başlayan oyun, tarihsel mücadele görüntülerinin sahne arkasındaki perdeye yansıtılması ile sonlanıyor.

ETKİNLİKTE TİYATRO DÜNYASININ ÖNEMLİ İSİMLERİ, BEĞENİLEN OYUNLARIYLA SAHNE ALIYOR

Alaittin Eraslan’ın kurucusu olduğu AYSA tarafından İzmir’de düzenlenen festivalde, Genco Erkal, Rutkay Aziz, Haluk Bilginer, Şevket Çoruh, Onur Ünlü, Metin Uca,Bülent Şakrak, Ceyda Düvenci, Melis Birkan, Caner Cindoruk, Levent Üzümcü gibi usta isimler olmak üzere Türkiye tiyatro dünyasının seçkin ve başarılı toplulukları, beğenilen oyunlarıyla seyirci karşısına çıkıyor.

‘4.Alaittin Eraslan Tiyatro Günleri’nin programında: Demet Evgar, Okan Yalabık, Engin Hepileri, Bülent Şakrak’ın rol aldığı 39 Basamak, Bir Baba Hamlet, 1984 – Büyük Gözaltı, Bir Delinin Hatıra Defteri, Kral Lear, Hunililer, Sevgili Arsız Ölüm Dirmit, Yaşamaya Dair, Çıplak Vatandaş, Kundakçı, Merhaba, Tartuff, Akciğer, Yeni Bir Şarkı, Bir Valiz’e Ne Sığarki,Aziznesin Kabere,Ben Marxist Değilim, Marx İstanbul’da, Şarkıcı, Şubadap, Çatlak, Karan’ım Mektubu, Tesla, Gettodakiler, Nihayet Bitti gibi oyunlar yer alıyor.

ArtıGerçek

Paylaş.

Yanıtla