Mencel Tiyatrosu: Savaşa Karşı Bir Replik Söyle

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bu sene ikincisi düzenlenen Wan Tiyatro Festivali dün sahnelenen iki oyunla sona erdirildi. 10 ile 20 Ekim günleri arasında yapılması için organize olan Wan Mencel Tiyatrosu Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonundan dolayı festivali erken bitirdiklerini açıkladı. Kamuoyuna yönelik yapılan basın açıklamasında “Savaşta kadın, yaşlı ve çocuk fark etmeksizin Kürtler saldırıya uğruyor ve ölüyor. Bu duruma Tiyatro Mencel olarak karşı çıkıyoruz” denildi.  Festivallerinin sloganının “Hakikat sahnesinde sen de bir replik söyle” olduğunu ve “tüm sanatseverleri savaşa karşı çıkmaları için bir replik söylemeye” davet ettiklerini belirtilen basın açıklamasının tam metnini okuyucularımızla aşağıda paylaşıyoruz.

BASINA ve KAMUOYUNA

Bu yıl “Hakikat sahnesinde sende bir replik söyle!” şiarıyla 2.Tiyatro festivalimizi düzenledik. Tüm zorluklara rağmen kolektif bir ruhla festival hazırlıklarımızı tamamladık ve tüm heyecanıyla 5.gününe ulaştık.

Bilindiği üzere şuan Rojava’da yaşayan halklar üzerine bir saldırı gerçekleşmekte. Bu savaşta kadın, çocuk, yaşlı sivil fark etmeksizin öldürülmekte. Her ne kadar Rojava’yla aramızda anlamsız sınırlar çizilmişse de biz tüm Kürtler biriz ve orada halkımıza gerçekleştirilen bir saldırı da tüm halkımız aynı acıyı yaşamakta.

Biz Kürt tiyatrocular da aynı acı ve öfkeyle buradan duyuruyoruz; Bu savaşın tamda karşısındayız. İnsanların ölmesini istemiyoruz! Çünkü bir savaşta ilk önce insanlık ve insanlık değerleri yok edilir. Biz Tiyatro MENCEL olarak, insanlık değerini işleyen sanat işçileri olarak ,böyle bir süreçte, bu ruh haliyle festivalimize devam edemeyeceğimizi ve festivali iptal ettiğimizi üzüntüyle duyuruyoruz.

Savaşa karşı çıkmak vicdani ve ahlâki birgörevdir. Savaş tüm vicdani ve ahlâki değerleri yok etmek ister. Bernard Shaw der ki “Savaşları kazanabilirsiniz. Hatta şehirleri de zabtedebilirsiniz fakat bir halkı fethedemezsiniz. Hala anlamadınız mı bunu?” Sizde festival şiarımız gibi bu savaşa karşı bir replik söyleyin, sesinizi yükseltin ve savaşa karşı çıkın!

TİYATRO MENCEL

Mimesis

Paylaş.

Yanıtla