Sanatçı ve Yazarlardan Operasyona Tepki: Barış Diyenler Tek Ses Olmalı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kadir İnanır, Ahmet Telli, Orhan aydın, Ahmet Nesin ve Yusuf Çetin Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik başlattığı operasyona tepki gösterdi.

Türkiye’nin Suriye’de Fırat’ın doğusuna yaptığı operasyona tepki gösteren yazar ve sanatçılar, “Savaşa karşı barış diyenler tek ses olmalı” dedi.

NESİN: SAVAŞ POLİTİKALARINA KARŞI GELMESİ GEREKİR 

“Erdoğan’ın savaş girişimlerine Türkiye halklarının ortak olmaması gerekiyor” diyen Yazar Ahmet Nesin “Sadece muhalif partiler ya da onların çizgisinden gidenler değil iktidar partisine mensup olanların da bu savaş politikalarına karşı gelmesi gerekiyor” diye belirti. Türkiye’nin komple bir felakete sürüklenmeye çalışıldığını ifade eden Nesin, “Aklı başında olan herkesin, kolluk kuvvetleri, kuvvet komutanları dahil, sonrasında doğacak sonuçları hesap ederek böyle yanlış bir adıma alet olmamalarını bekliyorum ve umuyorum ki bu girişimlerden bir an önce vazgeçerler” şeklinde konuştu.

AYDIN: SESSİZ KALMAK SUÇA ORTAK OLMAKTIR 

Savaşın büyük acılara sebep olacağını ifade eden Oyuncu Orhan Aydın, “AKP-MHP işbirliği Suriye topraklarına yeni bir operasyon adıyla savaş başlattılar. 21’inci yüzyıldayız. Kan, kin, nefret, öfke ve savaştan beslenen bütün iktidarlar, gelecekte insanlık ve yaşam düşmanı olarak anılacaklar. Bir ülkenin başka bir ülke ile ilgili herhangi bir yaptırım tehdidinde bulunması hele de bunu savaş boyutuna taşıması kesinlikle yanlıştır. Bunu kabul etmek ve buna sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır” diye vurguladı.

Aydın, ayrıca Bertolt Brecht’in “Tebeşirle duvara yazılan yazı” şiirindeki “Savaş istiyoruz, ilk önce vuruldu bunu yazan” sözlerini hatırlatarak, bu sözleri kendisine felsefe edindiğini kaydetti. Aydın, “Savaşa karşı barış hemen şimdi diyenlerin tek ses olarak, savaş çığırtkanlığı yapan iktidarın karşısında durmasını diliyorum” diye konuştu.

İNANIR: BEN ÖZGÜRLÜKTEN VE BARIŞTAN YANAYIM

“Bu ülkenin özgürlüğü ve barışı için en çok çalışan ve uğruna bedeller ödeyenlerindenim” diyen oyuncu Kadir İnanır da “Yıllardır süren bu sorunlara sessiz kalınıyor. Şimdi savaş kapıya gelince konuşanları samimi bulmuyorum. Ben özgürlükten ve barıştan yanayım. Bu savaş girişimlerden vazgeçilmesi gerekiyor” dedi.

TELLİ: SAVAŞI AÇAN KAYBEDER

Savaşın bir çılgınlık ve akıldan yoksunluk olduğunu ifade eden şair Ahmet Telli, “Savaşa vicdani ve insani olarak karşıyım. Bu çağda insanın insanı katletmesi diye bir şey olabilir mi? Bunu hiçbir insanın kabul etmemesi gerekiyor. Hükümetin bu girişimleri sonucu savaş gerçekleşirse de, kaybedeni de bellidir. Savaşı açan kaybeder” diye vurguladı.

ÇETİN: BÜYÜK HÜSRAN OLUR

Suriye’ye yapılacak operasyon girişiminin bir intihar girişimi olarak adlandırılması gerektiğini söyleyen Oyuncu Yusuf Çetin ise, “Bu operasyonun ülke için büyük bir hüsran olacağını düşünüyorum. Dökülecek kanların farkında olunması gerekiyor. Bizim Suriye ile ne işimiz olur. Onların topraklarında ne yapıyoruz? Bu iktidarın kalıcılığını sürdürmesi için bu savaşı çıkartmaya çalıştığını düşünüyorum ve bunu kabul etmiyorum” şeklinde konuştu.

Çetin, “Bu ülkeye, bu ülkenin insanlarına yazık ediliyor. Bu aynı zamanda ekonomimize de bir darbe olacaktır. Tüm halkları esaret altına alacak hiçbir politikayı kabul etmemeliyiz. Toplu bir şekilde buna karşı tepkimizi geliştirmeliyiz” dedi.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla