Yeni Akit Hedef Gösterdi Bakanlık Sansürledi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Akit gazetesinin hedef göstermesi üzerine “Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi”, “Kız Çocuk Hakları Bildirgesi” ve 2 kitap daha ‘muzır neşriyat’ ilan edildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu “Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi”, “Kız Çocuk Hakları Bildirgesi”, “Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler” kitaplarını ‘muzır’ neşriyat ilan etti. Yeni Akit gazetesi geçtiğimiz yıl “Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi” ve “Kız Çocuk Hakları Bildirgesi” kitaplarının “eş cinselliği özendirdiği”ni iddia ederek hedef göstermiş ve bakanlığı göreve çağırmıştı.

Türkiye Yayıncılar Birliği yaptığı yazılı açıklamada “Koruma Kurulu vermiş olduğu muzır neşriyat kararlarıyla, açıklama ve yayımlama özgürlüğüne müdahale etmektedir” ifadeleriyle karara tepki gösterdi. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Genel Başkanı Adnan Özyalçıner ise kararın “Ülkemizde her konuda uygulanan yasakçı zihniyetin sonucu olduğu kesindir” dedi.

‘KÜÇÜKLERİN MANEVİYATINA TESİR YAPACAK NİTELİKTE’ BULUNDU

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu; 27 Eylül 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarla, Elisabeth Brami’nin “Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi” ve “Kız Çocuk Hakları Bildirgesi” (Yapı Kredi Yayınları); Francesca Cavallo ile Elena Favilli’nin “Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler” (hep kitap) ve kolektif hazırlanan “Sünnetçi Kız” (Cinius Yayınları) adlı kitaplarında yer alan bazı yazıların “18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna” karar verdi.

YAYINCILAR BİRLİĞİ: KABULÜ MÜMKÜN DEĞİLDİR

Türkiye Yayıncılar Birliği yaptığı yazılı açıklamada karara tepki gösterdi. Eserlerin serbestçe açıklanması ve yayımlanması özgürlüğünün anayasal bir hak olduğu vurgulanan açıklamada “Eserlerin değerlendirmesinin, türüne göre değişen uzmanlar tarafından yapılan ön incelemeden geçmeksizin, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığının atadığı beş birim amirinden oluşan kurulca yapılması; düşünsel, toplumsal ya da sanat eseri olarak değerlendirilmesi gereken eserlerin, bu nitelikleri haiz olmadığı yönünde raporlar verilmesine, anayasal bir hak olan açıklama ve yayımlama özgürlüğünün ihlal edilmesine yol açmaktadır” ifadelerine yer verildi. Kurulun aldığı kararın ifade ve basın özgürlükleri açısından tehlike oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada “Demokratik toplum ilkesinin esas alındığı bir sistemde bunun kabulü mümkün değildir” denildi.

TYS GENEL BAŞKANI ÖZYALÇINER: YASAKÇI ZİHNİYETİN SONUCU

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner ise “Düşünce ve ifade özgürlüklerinin peş peşe kısıtlandığı, yazarların, gazetecilerin düşüncelerinden dolayı hapse atıldığı ülkemizde şimdi de çocuk hak ve özgürlüklerini dile getiren kitaplar da muzır sayılarak yasaklanmaya kalkılıyor. Çocukların da özgürce düşünüp gelişmelerini sağlayacak bu kitaplara erişimlerinin engellenmesi kararının, ülkemizde her konuda uygulanan yasakçı zihniyetin sonucu olduğu kesindir” dedi. Anayasanın ‘Herkes düşüncesini özgürce ifade etmekte serbesttir’ ilkesine dayanarak kararın uygulamadan kaldırılmasını talep eden Özyalçıner “Okuma ve yazma özgür kalmadıkça insan da yaşam da özgürleşmeyecektir” şeklinde konuştu.

CENGİZ: HEDEF SAPTIRMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR

Çocuk Edebiyatının Usta Kalemi Gülsüm Cengiz, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulunun kararını değerlendirdi. Çocuk ve gençlik edebiyatı alanının, yeni yeni yaşamı bütünsel olarak ele alan çağdaş, bilimsel, yenilikçi yapıtlara kavuştuğuna dikkat çeken Cengiz “Ne var ki bu kitaplardaki yaşamın, bilimin gerçekliğine dair iletiler yıllardır çocukları kendi düşünceleri doğrultusunda eğip bükmeye meraklı olanları rahatsız ediyor” dedi.

Yasaklama kararını hedef saptırmak olarak nitelendiren Cengiz, “Uzun söze gerek yok; ülkemiz çocuklarına yaşamın gerçeklerini, yaşamın bütünselliğini anlatan çağdaş, bilimsel yapıtların hedef gösterilmesi hedef saptırmaktan başka bir şey değildir. Çocuklar korunmalıdır, evet; tacizi, tecavüzü, çocuk evliliklerini ve her türlü çocuk istismarını onaylayan bu zihniyetten…” şeklinde konuştu.

YENİ AKİT BAKANLIĞI GÖREVE ÇAĞIRMIŞTI

Yeni Akit gazetesi, 10 Eylül’de yayımladığı “Koç’un kitaplarını çocuklardan uzak tutun” başlıklı haberde Yapı Kredi Yayınlarından çıkan “Kız Çocuk Hakları Bildirgesi” ve “Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi” kitaplarını hedef göstermişti. Kitapta yer alan çocukların “İstedikleri kişiyi sevme hakkı vardır: Kız ya da erkek” ifadelerinin “ahlaki değerleri yıkıp geçtiği” ve “eş cinselliğe özendirdiği”ni iddia etmiş Bakanlığı göreve çağırmıştı.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla