Yeni Sezona Tedirgin Bir Merhaba

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yavaş yavaş perdeler açılıyor, festival hazırlıkları devam ediyor ve tiyatrolar yeni sezona tedirgin bir merhaba diyerek seyirciyle buluşmaya hazırlanıyorlar. Tedirginlik büyük ölçüde belirsizlikten kaynaklanıyor.

Yayımlanan resmi rakamlara ve afili powerpoint sunumlara pek yansımasa da, alım gücündeki gözle görülür azalma, tiyatroların ekonomik sorunlarla boğuşma ihtimalini arttırırken, kaçının ayakta kalacağını belirsizleştiriyor. Alternatif seyirci örgütlenmelerine kafa yormanın hayatiyeti bir kez daha gün yüzüne çıkıyor.

Sevinç verici gelişmeler bile bir müphemliğe sahip. Örneğin aralarında tiyatro bölümü akademisyenlerinin de olduğu bazı Barış İmzacılarının beraat ettiklerine şahit oluyoruz. Ancak henüz akademik haklarını almış değiller. Hatta son derece absürt bir tablo oluşmuş durumda. Madem suçları yok, neden hala mesleklerinden uzak bırakılıyorlar?

**

Son seçimlerin ardından, iş başına gelen yerel yönetimlerin kültür sanat faaliyetini nasıl destekleyeceğini belirgin bir biçimde ortaya koy(a)mamaları, dahası buna pek de zorlanmamaları, yerel yönetimlerin rol ve sorumluluklarını belirsizleştiriyor.

Kayyım atanan belediyelerde ise, durum daha vahim bir hal alıyor; kültür sanat alanının nasıl destekleneceğinden ziyade ifade özgürlüğünün varlığı belirsizleşiyor.

Öte yandan kayyım atanan belediyelerden biri olan Van’da, Tiyatro Mencel tarafından 10-20 Ekim tarihleri arasında “hakikat sahnesinde sen de bir replik söyle” mottosuyla ikincisi düzenlenen tiyatro festivali, belirgin bir çıkış olarak göze çarpıyor. Türkiye’den ve Rojhilat’tan  festivale katılan sanatçılar, sergiledikleri Türkçe ve Kürtçe oyunlarla yalnız kültür sanat alanının canlanmasına katkıda bulunmuyorlar; aynı zamanda Adana’da geçtiğimiz günlerde güvenlik gerekçesiyle yasaklanan, festivalin açılış oyunu Zargotin Zêrgotin e ile ifade özgürlüğünü savunuyorlar.

Van Tiyatro Festivali, yerel yönetim desteği alamayan, ekonomik belirsizlikle karşı karşıya kalan ve ifade özgürlüğünün ve barışın  muğlaklaştırıldığı günümüzde sanatçı dayanışmasına iyi bir örnek oluşturuyor.

Özellikle memleketin top yekün uygun adım marşa zorlandığı şu günlerde…

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla