27 Kasım Dünya Yaratıcı Drama Günü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ 27 Kasım Çağdaş Drama Derneği tarafından Dünya Yaratıcı Drama Günü ve IDEA (Uluslararası Drama/Tiyatro ve Eğitim Birliği) tarafından Uluslararası IDEA günü olarak kutlanmaktadır. Çağdaş Drama Derneği Yönetim Kurulu tarafından gönderilen, 27 Kasım Dünya Yaratıcı Drama Günü ulusal ve uluslararası bildirilerini okuyucularımızla paylaşmak istiyoruz.

2019 IDEA DÜNYA YARATICI DRAMA GÜNÜ BİLDİRGESİ

İnsanın ilk eylemi merak etmek olsa gerek. Dağın öteki yüzünü, yeni bir su kaynağını, yeni bir bitkiyi, karıncanın su içtiği gölde gördüğü kendi silüetini… Merak etmek, keşfetmek ve bunu diğerlerine anlatmak.

Önce eylem vardı, önce drama vardı. Her şeyden önce o ilk insanın olan biteni anlamaya ve anlatmaya çalıştığında yaptığı şey vardı: taklit yani -mış gibi yapmak, yani drama… İnsanlığın bu bitmeyen keşif yolculuğu, bu bitmeyen yeniden yeniden öğrenme arzusudur drama.

Asri zamanlar ve zorbalardır ki bu yolculuğun önünde -Dur! diyenlerdir. Çünkü merak değil midir ki kral çıplak diyen ve merak değil midir ki ezber dersinde öldürülen.

Merak dediğimiz bu sorma ve anlama isteği, bu sorgulama ve sentezleme eylemi insanı başkalarını anlamaya, kendiyle ve doğayla yüzleşip, kendini ve doğayı değiştirip dönüştürmesine kaynaklık eder. Uygarlık tarihi de işte bu merakın katman katman döşenmesiyle oluşmuştur.

Bir yanda merak etmeyi, sorgulamayı ve yeni yanıtlar aramayı göze alanlar öte yanda belletilenleri kabul edenler… Bilim ve sanat kuşkusuz ki belletileni / tek gerçek sanılanı sorgulama üzerine yapılanır. Soru sorabilmek ise özgürlüğe giden yoldur. Bu bağlamda drama bize özgür insanı, özgür düşünceyi anlatır. Çünkü drama sorgulamaktır çünkü drama farklı bakabilmektir çünkü drama dönüştürmektir çünkü drama oyunun coşkusuyla dünyayı kucaklamaktır.

Çocukların masalsı / düşsel yolculuklar yerine fırtınalı mavi karanlıklarda göçe zorlanıp ölmeye yattıkları, yoksulluğun ve yok oluşun dünyamızı kaosa sürüklediği günümüzde / bugünlerde şefkatli bir liman arıyorsak ve cesur bir çıkış…..

İşte orada BİLİM ve SANAT

İşte orada DRAMA bizi bekliyor

YAŞASIN 27 KASIM DÜNYA DRAMA GÜNÜMÜZ

Tunay ONURSAL

2019 IDEA DÜNYA YARATICI DRAMA GÜNÜ ULUSLARARASI BİLDİRGESİ

Drama Eğitimi İnsanlığı İnşa Ediyor

Dünyamızı içinde sanatlar olmadan düşünmek imkânsızdır.

Sanatların yaşamlarımızın içerisinde çok çeşitli biçimlerde nasıl da güçlü temsil edildiklerini düşünelim.

Drama/tiyatroda roller alıyor öyküler anlatıyoruz.

Dans ve müzikle topluluk olma duygusunu ve neşeyi paylaşıyoruz.

Görsel sanatlarda ve medya sanatlarında görüntüleri ve malzemeyi biçimlendiriyor, iz bırakıyoruz.

Sanatın bize armağan ettikleriyle yaşamımızda birçok farklı yolla kutsanıyoruz.

Sanatlar yoluyla hem sanatçı hem de seyirci olmayı öğreniyoruz.

Başarıyla gerçekleştirilmiş bir drama sürecine katılmanın ya da herhangi bir sanat uğraşının yarattığı başarı, zevk ve doyum duygusuna eş başka bir duygu yok gibidir.

Dramada, dansta, müzikte, görsel sanatlarda ve medya sanatlarında seyirci olma mücadelesi, bu sanatların uyaranlarıyla kurulan temas, bu sanatlardan alınan zevk kişisel ve kültüreldir.

Bu yolla geçmişle, şimdiyle ve gelecekle bağlantı kurarız.

Sanatlar yoluyla kişisel, toplumsal ve kültürel kimliklerimizi geliştiririz. Kimliklerimiz ise dünyadaki yerimizi ve içinde yaşadığımız topluluğa yaptığımız katkıları biçimlendirir.

Bunların ötesinde, sanatlar ve eğitimde oynadıkları rol, deneyimlerimiz üzerine daha eleştirel ve farklı düşünmemizi, değişik alternatifleri görmemizi, sorgulamanın yaratıcı yollarını bulmamızı sağlar.

Bu yüzden, Çin’in Beijing kentinde 5-9 Temmuz 2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan IDEA2020 Kongresi için “Drama İnsanlığı İnşa Ediyor” teması kazara ya da tesadüfen seçilmemiştir.

Drama atölyelerimizde ve sınıflarımızda etkinlik gösterdiğimiz her gün, kendimize ve içinde yaşadığımız topluluğa dönük algımızı inşa ederiz. Bugün ve yarın için yaşamımızı biçimlendiririz. Kendimizi ve içinde yaşadığımız topluluğu zenginleştiririz. Beraber, işbirliği içinde çalışmayı ve yaratmayı öğreniriz.

Söylenenler ışığında, aslında her gün Dünya Yaratıcı Drama günüdür diyebiliriz.

Türkiye’deki değerli arkadaşlarıma ve meslektaşlarıma 27 Kasım için en güzel dileklerimle.

Robin Pascoe

IDEA Başkanı 2013-2020

Çeviri: Dr. İhsan Metinnam & Dr. Zeki Özen

Paylaş.

Yanıtla