Gedik Sanat’tan Edebiyat Üçlemesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gedik Sanat, üç ayrı edebi akımı (Türk, Rus, Alman) Edebiyat Üçlemesi başlığı altında üç farklı proje olarak sahneye taşıyor.

Gedik Sanat Yönetmeni Caner Akgün, “Murat Cem Orhan ile birlikte Radyo Gedik’te yaptığımız programda edebiyat ve müzik ilişkisini konuşmuştuk ve bu bağlamda sene içinde karşımıza çıkan bir proje daha oldu. Gogol’ün ‘Palto’sunu Selman Ada opera haline getirmişti, biz edebiyat ve şarkı dizisi üzerine Murat Cem Orhan ile de konuşurken bir Türk eseri üzerine kendisi yazmak istediğini söyledi. Biz de ikinci yeni şairlerin şarkı dizesi olsun istedik” diyor.

Akgün, “Sorgulayan ve bağlantılar kurabilen bilinçler bu ülkenin geleceğini kuracaklar. Bu proje, bu fikirden yola çıkılarak oluşturuldu. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması Ödüllü Murat Cem Orhan’a İkinci Yeni Şarkılar başlığıyla bir eser siparişi verdik. Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya ve Tomris Uyar’ın şiirlerini Mert Fırat ve Evrim Özkaynak teatral bir dille seslendirecekler” diyor.

Alman Besteci Christian Jost’un, Dichterliebe recomposed projesi ise Robert Schumann’ın müziği ve Heinrich Heine’nin dizeleriyle yeni biçimiyle sunulacak. Bu projede Grammy ödüllü tenor Bülent Bezdüz, Diskant Çağdaş Müzik Topluluğu eşliğinde Jost yönetiminde, eserin Türkiye prömiyerini seslendirecek.

Üçüncü olarak Gogol’ün Palto’sundan esinlenilerek Tarık Günersel tarafından librettoya dönüştürülmüş Palto Operası’nın ilk seslendirilişi var. Selman Ada, bu libretto üzerine yeni bir opera ortaya çıkardı. Eser, 13 Nisan’da Zorlu PSM Platinum Sahnesi’nde ilk kez seslendirilecek ve konser versiyonuyla Gedik Filarmoni Orkestrası tarafından yorumlanacak. Eser, Selman Ada tarafından yönetilecek.

Mert Fırat, Ölmeme Günü “İkinci Yeni Şarkılar” ile 18 Şubat’ta Zorlu PSM’de seyirci karşısına çıkacak.

Besteci Christian Jost, Robert Schumann’ın Heinrich Heine’nin dizeleri üzerine yazdığı ünlü şarkı serisi Dichterliebe (“Ozanın Aşkı”) eserini yeniden besteledi ve Deutsche Grammophon etiketiyle yayımladı. Jost, Dichterliebe Recomposed (“Ozanın Aşkı: Yeniden Besteleniş”) adındaki bu eserini, 17 Mart’ta tenor Bülent Bezdüz solistliğinde Zorlu PSM Platinum Sahnesi’nde yönetecek. Bezdüz’e Diskant Çağdaş Müzik Topluluğu eşlik edecek.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yanıtla