Seslendirme Sanatçıları İçin Yeni Dönem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oyuncular Sendikası, yıllardır ücret artışı göremeyen seslendirme sektöründe televizyon, internet, sinema gibi mecralarda uygulanmak üzere hazırladığı “Seslendirme Kuralları ve Taban Ücretlerin Belirlenmesine Dair Protokol”ü stüdyolara kabul ettirerek hayata geçirdi.

Oyuncular Sendikası ve 22 seslendirme stüdyosunun imzasıyla kabul edilen protokol, 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girdi. Protokol, 2017’den beri uygulanan “Netflix Taban Tarife Anlaşması”ndan çok daha kapsamlı olan ve dünyanın birçok ülkesindeki seslendirmeye dair çağdaş toplu iş sözleşmeleri ve anlaşmalara yakın kuralları içeriyor.

Seslendirme oyuncularının çalışma koşullarına ve performans ücretlerine düzenleme getirilmesinin yanı sıra sektörde bir ilk olarak seslendirme oyuncularının seslerinin yeniden kullanımıyla ilgili hak devir bedellerini de kapsayan protokol, 1 Mayıs itibarıyla tüm içeriğiyle geçerlilik kazanacak.

Oyuncular Sendikası ve 22 seslendirme stüdyosu arasında 2016 yılında oluşturulan “Sosyal Diyalog” süreciyle sektörün çalışma koşullarının düzenlenmesi ve çağdaş standartlara kavuşması hedeflenmişti. Bu kapsamda ilk olarak fiziki çalışma koşulları ve stüdyo-sanatçı koordinasyonuyla ilgili, sonrasında 1 Ağustos 2017’den itibaren yürürlüğe giren “Netflix Taban Ücret Tarifesi’yle ilgili anlaşmalar imzalanmıştı.

‘SESLENDİRME SANATÇILARI İÇİN YENİ BİR DÖNEM’ 

2019 yılı sonunda seslendirme oyuncularının hak devri ve telif hakları bedellerinin düzenlenmesi için medyada #sesimizhakkımızdır #OurVoicesOurRights etiketleriyle kampanya başlatılmıştı. Oyuncular Sendikası da ilgili stüdyoları yine “Sosyal Diyalog” yöntemiyle anlaşmaya davet etmişti.

Kültür Servisi’nin haberine göre, Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Sercan Gidişoğlu, seslendirme oyuncularının ilgili kanundan doğan haklarını etkin şekilde hayata geçirmek için sosyal diyalog yöntemiyle sağlanan doğru iletişimin sürece dahil olan taraflar arasında en az sürtüşmeyle en hızlı ve doğru sonucu getirdiğini ifade etti. Bu protokolle seslendirme oyuncularının meslek hayatlarında yeni bir dönemin başlayacağının altını çizen Gidişoğlu, bu süreçte bilinçli, sabırlı ve kararlı bir duruş sergileyerek ortak irade gösteren seslendirme oyuncularına da teşekkür etti.

Gazeteduvar

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.