Araştırmacı Baret Manok Vefat Etti

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Mimesis Haber / Osmanlı döneminde yazılan Türkçe tiyatro oyunları üzerine araştırma yürüten Yervant Baret Manok vefat etti. Araştırmacı ve eğitmen Manok, 18. yüzyılın sonunda Ermeni Mıkhitarist Manastırı’nda yazılan ve Venedik Karnavalı’nda düzenli olarak icra edilen ilk modern Türkçe oyunlar üzerine yürüttüğü araştırmasıyla biliniyordu. Bu araştırma 2013 yılında BGST Yayınları tarafından Doğu ile Batı Arasında San Lazzaro Sahnesi: Ermeni Mıkhitarist Manastırı ve İlk Türkçe Tiyatro Oyunları başlığıyla yayınlanmıştı. Bu kitabın yayınlanması vesilesiyle 2012 yılında düzenlenen ve Baret Manok’un da katıldığı Türkiye tiyatro tarihi söyleşisinin metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Vefat üzerine BGST Yayınları bir taziye metni yayınladı:
“Doğu ile Batı Arasında San Lazzaro Sahnesi: Ermeni Mıkhitarist Manastırı ve İlk Türkçe Tiyatro Oyunları” adlı kitabımızın yazarı, araştırmacı ve eğitmen Yervant Baret Manok geçtiğimiz hafta sonu Paris’te yaşamını yitirmiştir. BGST Yayınları olarak değerli ailesinin acısını paylaşıyor ve tüm sevenlerine sabır diliyoruz.
Yervant Baret Manok kimdir?
1958 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini İstanbul’da aldıktan sonra lise eğitimini Venedik’teki ünlü Ermeni Okulu Murad-Rafaelyan’da tamamladı. Venedik’te Ca’ Foscari Üniversitesi’nin Doğu Dilleri ve Edebiyatları bölümünde Ermenice ve Türkçe alanında eğitim alan Manok, Üniversite’de bitirme tezini Venedik Mıkhitarist Manastırı’nda sergilenen ilk Türkçe oyunlar üzerine yaptı.  Öncelikli araştırma alanları geçmişten ve bugüne Ermeni ve Türk halklarının ilişkileri ve karşılıklı etkileşimleriydi. Padus-Araxes Kültür Derneği tarafından, Venedik’te uzun yıllardır dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen Ermeni dili ve uygarlığı konulu yaz okulunda 30 yılı aşkın süredir eğitmenlik yapmaktaydı. Yervant Baret Manok evli ve iki çocuk babasıydı.”
Paylaş.

Yanıtla