‘Tiyatro Özgürdür, Meydanda Oynarım’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Öznur Oğlaş Çolak’ın  Cumhuriyet’de  yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]

Elazığ ve Malatya depremleri sonrası attığı tweet’lerle AKP’liler tarafından hedef haline getirilen sanatçı Berna Laçin’in yer aldığı oyun, Samsun’da engelledi.

Oyuncu Berna Laçin’in 9 Mart’ta Atakum’da bulunan Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde sahnelenecek oyuna belediye tarafından engel geldi ve belediye sahneyi vermekten vazgeçti. Sonra Doğa Koleji’nde sahnelenmesi planlanan oyun yine engellendi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Berna Laçin durumu şöyle özetliyor; “Samsun’da ‘Gerçek Taraf’ adlı bir yerel gazete bir süredir benimle ilgili olumsuz haberler yapıyordu. Samsun’da oyun sahneleyeceğimi duyunca da, ‘AKP kurmayları Berna Laçin’e kızmıştı halbuki ama sahne verdi’ diye bir haber yayımladı. Bunun üzerine belediye verdiği sahneyi geri çekti. Biz oyunu Doğa Koleji’nde sahnelemeye karar verdik ve her şey ayarlandı. Bu yerel gazete yine ‘Doğa Koleji sahnesini nasıl Berna Laçin’e verir’ diye bir haber yaptı ve evet Doğa Kolejide korktu ve geri adım atarak sahneyi bize vermekten vazgeçti” diyor.

Aysa Prodüksiyon’un sahneye koyduğu, Zehra İpşiroğlu’nun yazdığı, Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği, Berna Laçin’in oynadığı “Hayal Satıcısı” gerçek bir yaşam hikâyesinden yola çıkarak kadınlığın ezberlenmiş söylemlerine ayna tutuyor.

‘SAMSUN’DA O OYUNU OYNAYACAĞIM’

Laçin, “Bu arada benim oyunum kadın sorunu üzerine bir nevi sosyal sorumluluk projesi. Bir Cumhuriyet kadının sahnelediği kadına şiddet ile ilgili oyunu sansürlüyorlar. Üstelik bunu Atatürk’ün ayak bastığı ve tüm kadınlara haklarını verdiği bir şehir de Samsun’da yapıyorlar.

Tüm biletler satıldı. Buradan sesleniyorum. Ben o oyunu Samsun’da oynayacağım. Sanat illaki sahnede olacak diye bir kural yok. Meydanlar, parklar var. Hiç olmadı evde oynarım ama yine oynarım. Tüm seyircilerle Samsun’da aynı tarihte buluşacağız” diyor.

Bu oyunu 33. yılı için yaptığının altını çizen Laçin, “Oyun çok yeni ama çok dikkat çekti. Başarı sağladı. Ülkemizde bu kadar çok kadın cinayetleri olurken, güldürüyoruz ama ciddi mesajlar veriyoruz. Tiyatro özgürdür. İptal etmiyorum” diyor.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.