Kürtçe Tiyatro Seyircisi ile Buluşacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gülcan Dereli’nin, Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçısı ve tiyatrocu Rugeş Kırıcı ile gündeme dair yaptığı ve Yeni Yaşam Gazetesi’nde yayınladığı söyleşisini paylaşıyoruz

Koronavirüsten dolayı ilk etkilenen alanların başında kültür-sanat çalışmaları geliyor. Salgından hemen sonra kısıtlamalar ile ilgili alınan ilk kararların başında bu alanlardaki faaliyetlerin tamamının durdurulması oldu. Ancak ne binlerce emekçinin de bulunduğu bu alan için ne hükümet tarafından ne de belediyeler tarafından herhangi bir destek programı açıklandı. Biz de Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçısı ve tiyatrocu Rugeş Kırıcı ile salgının sanatlarına etkisini konuştuk.

Koronavirüs Kürt tiyatrosunu nasıl etkiledi?

Bütün sanat alanlarını etkilediği gibi bizleri de etkiledi elbette. Etkilemeyi bir yana bırakın çok büyük bir darbe olarak geldi. Her şeyi susturup bırakmak ve ertelemek zorunda kaldık. Salonlarımız kapalı, oyunlarımız oynama tüm sanat alanları gibi şu anda bir araya gelemiyoruz. Çünkü tiyatro bir araya gelmeden yapılabilecek bir sanat değil ne yazık ki. Sanırım bütün sanat alanları içerisinde en büyük etkilenmeyi yaşayan tiyatro şu anda.

Kürt tiyatrosunun handikapları biraz daha farklı tabii. Türkiye’deki diğer tiyatro gruplarına nazaran, bizim her zaman mücadele ettiğimiz şeyler bütün tiyatro gruplarına göre on katı neredeyse çünkü aynı zamanda Kürtçe yapmanın verdiği bir zorluğu var. Üzerine bu da gelince bu sefer bütün bunların yanında kapanmak zorunda olma hali oluştu. Tabii bu süreci atlattıktan sonra faaliyetlerimize tekrar başlayacağız. Birçok engellemelerle de karşı karşıya kalarak işimizi yürütmek zorunda kalıyoruz.

Şimdi insanlar eve kapanmak zorunda kaldı. Tiyatrolar, sinemalar ve sanatsal ortak faaliyetler toplu mekânlarda yapılamıyor. Konserler verilemiyor. Toplum için sanat üretmenin değeri bir kez daha ortaya çıktı. Ne dersiniz?

Evet, sanatın toplum için büyük bir önemi var şöyle: Hepimiz bir dakika düşünsek evde herkes şu anda zamanını bir şeyler izleyerek geçiriyor. Bu izlediği bir şeyler genelde sanat alanlarına ait oluyor. Gerek televizyonlarda gerek sosyal medya alanlarında ya müzik dinleyerek ya film izleyerek ya da bu platformlarda tiyatro oyunları paylaşanların oyunlarını izleyerek zamanlarını değerlendirmeye çalışıyorlar. Ne güzel ki bütün dünyada sanatçılar veya sanat oluşumları; üretimlerini bu platformlara, kamuoyuna açmaya başladılar. Elbette bir anda hepsine yetişmek çok zor ve aynı zamanda bunu bir basınç olarak da görüyorum. Hepsi birden gelmeye başladı, bu sefer hepsine birden yetişmek istiyorsunuz ama hiçbirine yetişememeye başlıyorsunuz. Böyle bir durumda karantina halinde sanatın değerini sanırım bir tek bizler değil herkes anlamış durumda.

Sosyal medyada buna benzer pek çok paylaşım görüyoruz, ne güzel. Tiyatroculardan pek çok tiyatrocu bir şeyler yapıyor. Şu anda bizim, sadece geçmişte iyi çekilmiş oyunlarımız varsa onları paylaşma yönünde bir eğilimimiz var. Örneğin, Amed Şehir Tiyatrosu şu anda geçmiş oyunlarını Youtube kanalı üzerinden paylaşmaya başladı. Bu da bize şöyle gösterdi aslında: Bundan sonraki dönemlerde oyunlarımızı oynadığımızda çok iyi çekimler yapmamız gerektiğini gösterdi.

Biz de çok öncesinden karar aldığımız bir komedi programı için harekete geçtik. Çünkü hem sosyal medya platformlarında hem de Kürtçe yayın yapan kanallarda çok büyük bir boşluk var. Bu konuda biz bu boşluğu tespit edeli çok olmuştu ama bir araya gelerek ne yapabiliriz diye tartışmalar yürüttük, birkaç tiyatro grubu olarak böyle bir komedi programı kararı aldık ve bunun üzerine çalışmaya başladık. Bu döneme ait bir şey değildi sadece. Bu dönem duyurusunu daha fazla yapmaya başladık. Çünkü herkes evdeyken yoğunlaşabileceği bir şey olabilir, yazabilir, vakti varken üretebilir diye çağrısını daha fazla yaptık. Bu dönemden çıkar çıkmaz da hemen çekimlerine başlamak istiyoruz. Tabii ki bizim önümüzdeki tek çalışma bu değil, bir yandan da her grup kendi önüne çalışmaları vardı, erteledik. Bu süreci atlattıktan sonra hemen tekrar provalarımıza başlayıp önümüzdeki sezon oyunlarımıza devam etmek istiyoruz.

Söyleşinin devamı için tıklayın: Yeni Yaşam

Paylaş.

Yanıtla