Shakespeare Globe Tiyatrosundan Yardım Çağrısı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İngiliz tiyatrosunun simgelerinden biri olan Shakespeare Globe Theatre, koronavirüs salgınının etkisiyle 20 Mart tarihinde kapatıldı. Kapalı kaldığı süreçte ekonomik bir krize giren tiyatro, acil fon çağrısında bulunurken beş milyon pound bulunamadığı takdirde kapanabileceğini ve İngiltere Sanat Konseyi’nin verdiği “acil durum desteği”nden yararlanamadığını belirtti.

Konseyin her yıl dağıttığı 90 milyon poundluk yardım paketi Globe için geçerli olmadığı için tiyatro, verilen acil yardımdan da yararlanamıyor. İngiliz parlamentosundaki muhafazakar üyelerden Julian Knight, Kültür Bakanı Oliver Dowden’a yazdığı bir mektupta tiyatronun kapanmasının bir “trajedi” olacağını söyledi.

Knight mektubunda “Shakespeare’in Globe Tiyatrosu dünyaca tanınan bir kurum ve sadece bizim ulusal kimliğimizin bir parçası değil, aynı zamanda sanatın ekonomimize yaptığı katkının önde gelen bir örneğidir” dedi.

Globe Tiyatrosu gelirinin yüzde 95’ini bilet satışları, rehberli turlar, atölye çalışmaları ve hediyelik eşya satışlarından elde ediyor. Bu da tiyatronun kapalı olduğu dönemde neredeyse tüm gelirlerini kaybetmesi anlamına geliyor. Tiyatro, Dijital, Kültür, Medya ve Spor Dairesi seçim komitesine, “Acil durum fonu olmadan ve korona virüsü iş tutma planının devamı ile rezervlerimizi harcayacağız ve iflas edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Elizabethan oyun evinin bir replikası olan Shakespeare’s Globe, Sir Ian McKellen, Christopher Plummer, Dame Judi Dench, Jude Law, Ralph Fiennes ve David Tennant gibi oyunculara ev sahipliği yaptı.

Gazete Duvar

Paylaş.

Yanıtla