Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’ndan “…İş Ararım, İş…”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO), …İş Ararım, İş… adlı oyunu ile dijital ortamda seyircisi ile buluşuyor. 2019-2020 eğitim prodüksiyonu olan …İş Ararım, İş… adlı oyunu pandemi döneminde video formatına adapte eden BÜO, 20 Haziran Cumartesi günü ilk yayınlarını online platformda seyircisi ile paylaşacak. Beş bölüm halinde yayımlanacak olan …İş Ararım, İş… Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları YouTube kanalı üzerinden izlenebilecek.

“Mesain bitti Işıl Parlak! Saat kaç? 20.30. Bayağı da olmuş. İnsan evden çalışırken anlamıyor ki zamanın nasıl geçtiğini. Bir sene önce eniştenin kolonya atölyesi için saatlerce mesai yapacaksın deseler gülüp geçerdim. Neler oldu acaba bugün? Biraz Twitter’a bakalım. ‘Koronavirüs tablosunda güncel durum!’ ‘Entübe hasta sayısı katlanıyor!’ ‘Kırılgan ekonomiye koronavirüs yükü!’ ‘İşsizlik ürkütücü boyutlara geliyor!’ Of, içim sıkıldı! Instagram. Boş duvar story’leri, ev yapımı ekmekler, bitirilen puzzle’lar, bitirilemeyen puzzle’lar, tamamlanamayan bir challenge daha… Bunaldım! Ne yapsam? Odamı toparlayayım! Giysi dolabını düzenle, kitaplığı temizle, şirket dosyalarını sıraya diz ve bazanın altına koy. Aa, diplomam burada mıymış? Tozlanmış. Kepimi de bazanın altına atmışım. Aa, hard disk’im! Kim bilir neler var içinde? Kilyos fotoğraflarım… Bu gittiğim ilk Taşoda konserinden! Güney çimler, mezuniyet fotoğraflarım… CV’lerim! P&G’ye gönderdiğim CV, Unilever’e gönderdiğim CV, Koç Holding’e gönderdiğim CV… Ödevlerim! Mezuniyet ödevim! Hasan’ın iş arama macerası. Sadece verilere odaklanan, discussion’ı abartılmamış, işsizlik üzerine mikro bir analiz. İşsizlik… İşsizlik! Neydi şu Twitter’daki haber? ‘İşsizlik ürkütücü boyutlara geliyor!’ ‘Salgın günlerinde işsizlik oranı ikiye katlanacak!’ Not defterim nerede? Hasan Erbaş. Mülakat deneyimleri. İlk mülakatlar. Peki ya salgın? Şirketler bu dönemde iş görüşmelerine devam ediyor mu? Instagram yayınları yapsam? Bu yayınlarda bizi dünden bugüne, bugünden yarına sarıp sarmalayan ve ister beyaz ister mavi, ne renk olursa olsun yakamızdan düşmeyecek işsizlik sorununu ele alsam? Böyle bir konsept olabilir mi?

‘…İş Ararım, İş…’

Bence olur.”

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) olarak 2019-2020 dönemi eğitim prodüksiyonumuz olan …İş Ararım, İş… adlı oyunu online platformlar aracılığıyla sizlerle buluşturuyoruz.

… İş Ararım, İş… adlı oyunun metni 1991 yılında BÜO tarafından oluşturulmuş; 1991, 1997, 2002 ve 2009 yıllarında eğitim prodüksiyonu olarak sahnelenmiştir. 2019 yaz döneminden bu yana oyun üzerine yürüttüğümüz eğitim-araştırma çalışmaları kapsamında, Türkiye’deki ekonomik krizlerin ve işsizlik sorununun toplumsal ve politik bağlamlarını anlayabilmek için görsel ve yazılı kaynakları inceledik. Ayrıca çalışan ya da iş arama sürecinde olan kişilerle bir araya gelerek görüşmeler gerçekleştirdik ve onların mülakat deneyimlerini, çalışma koşullarını ve iş arama süreçlerini dinledik. Dinlediğimiz hikayeler ve deneyimlerden beslenerek kurduğumuz doğaçlama çalışmalarıyla oyun metnini günümüz ekonomik kriz koşullarına göre düzenledik. Eğitim prodüksiyonumuzu her sene olduğu gibi bu sene de nisan ayında sahnelemeyi hedefliyorduk; ancak çalışmalarımız tüm dünyada etkisini gösteren pandemi sebebiyle kesintiye uğradı. İçinde bulunduğumuz zorunlu karantina döneminde sahne çalışmalarımızı dijital iletişim platformları üzerinden devam ettirdik. Üç aylık bir çalışma sürecinin ardından, tiyatro sahnesinde anlatmak istediğimiz hikayeyi video formatına adapte ederek sizlerle paylaşıyoruz. İyi seyirler!

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları

Paylaş.

Yanıtla