CerModern’den Sanatçılara Açık Destek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

CerModern Kültür ve Sanat Programları Yönetmeni Zihni Tümer, insanların pandemi sürecinde sanat ihtiyaçlarının her zamankinden daha fazla olduğunu gözlemlediklerini ifade etti. Salgın nedeniyle aylardır evlerinde kalarak sürece en büyük desteği veren toplumun tüm gerekli önlemleri alarak yeniden sosyal hayatlarına uyum sağlayabilmeleri için büyük bir özen göstereceklerini kaydeden Tümer, bu zor dönemde ayakta kalmaya çalışan tüm kültür kurumlarına destek olmak istediklerini belirtti. Tümer, CerModern’de etkinlik düzenlemek isteyen kurumların neredeyse hepsine olumlu cevap vermek istediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Mart ayından bu yana sosyal alışveriş içinde tamamen bireysel alanlarımızda ve tamamen tüketici olarak bir elbise giydik. Kendi bireysel zevklerimizle bu durumu idare eder bir hale geldik. Kültür merkezlerinin asli görevi toplumla etkileşim içerisinde olmak. Bugünler çok önemli günler. Yeni normal olarak ifade edilen şey, bugünden sonra başlayacak. İnsanların kriz nedeniyle daha da açığa çıkan sanat ihtiyaçları, CerModern olarak bir an önce müdahale etme noktasındaki gerekliliği ortaya çıkardı. Bu da mekanın kamusal olmasından kaynaklı, kamusal olanın yeniden tanımını yaptık kendi aramızda.

ŞU ANA KADAR 15 BAŞVURU ALDIK

Çoğu kültür merkezinin sahip olmadığı bir açık alanımız var. Bunu kültür sanat oluşumlarına doğrudan açma talebi oluştu. Bunu da bir duyuruyla gerçekleştirdik. Ücretsiz tahsis etmek bambaşka bir şey ama bu sistemi yeniden tanımlayacak bir öncü olmayı arzu ettik. Şu ana kadar 15 başvuru aldık. Bunlar tiyatro grupları, dans grupları ve müzik grupları oldu. Sadece Ankara değil, İstanbul’dan da başvurular var. Ankaralıyı sanatsal olarak bir araya getirmeyi gündemimize aldık.

AÇIK HAVA SİNEMA GÖSTERİMLERİ BAŞLIYOR

Pandemi ile alakalı olarak bazı kurallar aldık. En önemli kural mesafelendirme, ikinci kural tanımladığımız etkinliklerin tarzı. Eğlenceden ziyade sanatsal etkinlikleri bir araya getirmek istiyoruz. Tüm ziyaretçilerin maske takma zorunluluğu var. Ve tüm ziyaretçilerin giriş esnasında vücut ısısı ölçümleri yapılıyor. Sinema gösterimlerimize başlıyoruz. Bu hafta sonu Ars Electronica Animasyon Festival’nin gösterimlerine başlıyoruz. Geçtiğimiz yıl 800 olan koltuk kapasitemizi bu yıl 360 koltuk seviyesine düşürdük. İnternet üzerinden bilet satışı gerçekleşecek. Hafta içi bir gün, hafta sonu bir gün olmak üzere sinema gösterimlerimiz olacak.”

ATÖLYELER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Bu dönemde sanatçı atölyelerinin öne çıktığını ifade eden Zihni Tümer, “Şimdiye kadar sanatçı ve tüketici arasındaki ilişki belirli aracılar tarafından yürütülüyordu ve bunun bir takım kuralları vardı. Bu süreçle birlikte aracısız ve birebir etkileşimle yürüyen bir sistem olduğunu söyleyebilirim. Özellikle İstanbul ve Ankara’da sanatçı atölyelerinin ne kadar ilgi gördüğünü görüyorum. Galeri ve müzeler, değişmezlerse biraz daha sorunsal alanlar olarak ortaya çıkacak” diye konuştu.

YENİ SEZONUN ÇAĞDAŞLARI

Yeni sezonun başlaması için eylül ayını beklediklerini aktaran Tümer, önümüzdeki yıl ana galeride Çin Çağdaş Sanat Sergisi ve İtalyan Padova Üniversitesi ve Galerisi ile İtalyan çağdaşlarını ağırlayacaklarını ifade etti. Tümer ayrıca son iki ayda açılması planlanan ve iptal edilen sergilerin de önümüzdeki sezonda sanatseverlerle buluşacağını dile getirdi.

Hürriyet

Paylaş.

Yanıtla