Özel Tiyatrolardan Pandemi Paketi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Saliha Sultan’ın Karar’da yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.] ‘Özel Tiyatrolar Girişimi’ çatısı altında toplanan özel tiyatrolar, kültür sanattaki normalleşme sürecine ‘normal’ girmeyecek. Yerel yönetimler için ‘Kovid-19 Sonrası Normalleşme Destek Programı’ hazırlayan tiyatrolar, belediyelerden kendilerinden tabela vergisi alınmamasını, sosyal mesafeye uygun açık hava sahneleri kurarak tiyatrolara destek olmasını talep ediyor.

Pandemi sırasında sanat sektöründe büyük bir mali kriz yaşayan özel tiyatrolar, üç ay yaşadıkları sıkıntılardan edindikleri tecrübeyle yeni sezona sağlam adımlarla girmeye hazırlanıyor. Pandemi sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler yapan fakat bakanlıktan aradıkları desteği bulamayan özel tiyatrolar bilindiği gibi yeni sezon için ‘askıda bilet’ uygulaması ile seyircilerinden maddi destek istemişlerdi. Son üç ayı oldukça tatsız bir ortamda geçiren elliyi aşkın özel tiyatro, yaşadıkları deneyimin ardından ‘Özel Tiyatrolar Girişimi’ adı altında bir araya gelerek yeni kararlar aldı: Özel tiyatrolar, kültür sanat dünyasında yaşanacak normalleşmede artık ‘normal’ hareket etmeyecek.
Bir araya gelen özel tiyatrolar, aldıkları kararları ‘Kovid-19 Sonrası Normalleşme Destek Programı’ adıyla yeni sezon için hazırlıklara başlayan ve kendilerinden oyun talep eden yerel yönetimlere iletmeye başladı. Yerel yönetimlere iletilen dosyada ilk olarak belediyeler ve tiyatro işletmeleri arasında yaşanan teknik konulara vurgu yapıldı. Bu kapsamda, belediyelerden tiyatroları ‘Sanat Evi’ gibi başlıklarla ruhsatlandırması, sahnelerden tabela vergisi almaması, kirasını ödeyemeyen sahnelerin ev sahiplerinden emlak vergisi almayarak borçlardan düşürülmesinin sağlanması gibi kolaylıklar talep ediliyor. Özel tiyatrolar, belediyelerden salonların hava filtrelerinin temizlenmesini, açık hava sahneleri kurarak sosyal mesafeli oyun sahneleme imkanını sunmasını, ücretsiz salon tahsisleri ve gişe açma imkanı verilmesini de talep ederek, kendilerini toparlamak için destek istiyorlar.  Özel tiyatroların bu anlamlı girişiminin ardından yerel yönetimlerden alacakları yanıtlar kültür sanat dünyasında merak konusu.

YEREL YÖNETİMLER SÜRECİ FIRSATA ÇEVİRDİ

KARAR olarak pandeminin ilk gününden beri takip ettiğimiz ve kültür sanat sektöründe meydana gelen mağduriyetin bütün gelişmelerini gündeme getirdiğimiz haberlerimizde, etkinlikleri iptal eden yerel yönetimlerin de elini taşın altına koymasını defalarca dile getirdik. Haberlerimizde, düzenledikleri etkinliklerle kültür sanat sektöründe önemli bir yer tutan yerel yönetimlerin, etkinlik iptallerinde ise sanat dünyasını bir daha yolları kesişmeyecekmiş gibi kendi kaderiyle baş başa bırakmasını da eleştirdik.

Devamı için tıklayınız

Karar

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.