CHP’li İlgezdi: Tiyatrocular Pandemide Açlığa Mahkum Edildi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, koronavirüs salgınından yakıcı biçimde etkilenen tiyatrocuları gündeme taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, pandemiden en çok tiyatrocuların etkilendiğine dikkat çekerek, “Pandemi ile birlikte birçok alanda çok zor günler yaşandı. Vaka sayıları normalleşmediği halde hayat normalleşmeye başladı ancak tiyatrocular hala iş yapamıyorlar. Tiyatrocular pandemide açlığa mahkum edildi” dedi.

Tiyatrocuların seslerini duyurmak için 16 gün yaptığı ve önceki gün sonlandırdıkları susma eylemine destek veren İlgezdi, “Tiyatrocular için Kültür ve Turizm Bakanlığı hiçbir şey yapmadı. Yapmamaya da devam ediyor. CHP olarak daha nisan ayında tiyatrocular ve diğer sanat emekçileri için gerekli desteğin zaten bakanlıkta olduğunu ortaya koymuştuk. 2017 yılı itibari ile özel kopyalama harcında biriken 320 milyon TL var. Bu rakam 2020 itibari ile daha da arttı. Bu para kullanılsa, tiyatrocular ve sanat emekçileri bu süreci atlatabilecekti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıların dertleri ile uğraşmak istemediği için sanatçılar çok zor durumda kaldı” dedi.

16 gün susarak seslerini duyurmaya çalışan tiyatrocuların taleplerinin karşılanması gerektiğini ifade eden İlgezdi, pandemi ile birlikte evlerine ekmek götürme şansları kalmayan tiyatrocuların yıllardır haklı talepleri olduğunu söyledi. Tiyatrocuların bir tiyatro yasası istediğini, özel tiyatrolara verilen devlet desteği ile ilgili yönetmeliğin düzenlenmesini talep ettiklerini bildiren İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ise bu talepleri görmezden gelmeye devam ettiğini söyledi.

İlezdi, “Tiyatrolar KDV, gelir vergisi, stopaj gibi vergilerden muaf tutulmalı, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. Tiyatroların elektrik, doğalgaz, su gibi faturalar 2021 ocak ayına kadar dondurulmalıdır. Sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır. 2021 ocak ayına kadar tiyatroların salon kiraları devlet tarafından karşılanmalıdır. Tiyatrolarda çalışan personellerin maaşları ve SGK primleri 2021 ocak ayına kadar devlet tarafından ödenmeli, prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek, tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır” dedi.

Paylaş.

Yanıtla