Kültür-Sanat Emekçileri: Pandemide Alınan Önlemlerden Dolayı İşsiz Kaldık

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İzmir’de kültür-sanat emekçileri, pandemi gerekçesi ile etkinlikler ve etkinlik mekânlarına dair getirilen kısıtlamaları protesto ederek bu kısıtlamaların ivedilikle kaldırılmasını talep etti.

İzmir’de kültür-sanat emekçileri Kovid-19 pandemi önlemleri gerekçesi ile restoran-kafe-bar gibi yerlerin gece saat 22.00’de kapanmasını Alsancak Kıbrıs Şehirleri Caddesinde pandemi kurallarına uygun şekilde bir araya gelerek protesto etti.

Enstrümanları ile yarım saatlik sessiz eylem yapan kültür-sanat emekçileri, “Sanatın Saati Olmaz” diye bir açıklama yayımlayarak, Kovid-19 önlemleri kapsamında yapılan düzenlemeler nedeniyle işsiz kaldıklarını, önlemler çerçevesinde kültür-sanat etkinliklerine yönelen kısıtlamalar nedeniyle de iş yapabilmelerinin olanaksız hale getirildiğini ifade etti.

Restoran-kafe-bar gibi yerlerin erken kapatılması nedeniyle buralarda çalışan emekçilerin de sorunlar yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, “Açlıkla sınamakta olduğumuz yetmez gibi, geleceğimiz de kısıtlamaları yapanların insafına terk edilmiş durumdadır. Üstelik kamuoyu yoklamasına gerek duymaksızın yapılan bu kısıtlamaların zamanı ve hudutları net olarak belirlenmediğinden, biz kültür işçileri bir belirsizlik girdabı içinde çırpınmaya terk edildik” denildi.

Saat 22.00’den sonra müzik ve sanatsal etkinlik yapılmasının engellenmesiyle işletmecilerin ve çalışanların ekonomik sorunlar yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, hiçbir tampon oluşturmadan uygulanan yasaklarla çöküşün eşiğine gelen işletme ağının yanı sıra, burada istihdam edilen kültür işçileri başta olmak üzere tüm emekçilerin açlığa terk edildiğine vurgu yapıldı.

“İnanıyoruz ki; henüz yaralarını sarmakta olduğumuz deprem felaketi gibi, pandemi de kolektif olarak, dayanışmayla, diri tutulan bir kamusal vicdanın getirdiği sorumluluklarla atlatılması gereken bir süreçtir. Bu süreçte en çok ihtiyaç duyulan şeyleri bir araya getiren, dayanışmayı ören, kamusal sorumluluğun ve bilincin imlasını haykıran şey kültür-sanattır” denilen açıklama şöyle devam etti; “Haliyle bu kısıtlamalar pandemiyi engellemek şöyle dursun, pandeminin yarattığı ekonomik ve toplumsal buhrana bir de kültürel sancıyı eklemekte, pandeminin şiddetini artırmaktadır. Sanat öldürmez, sanat yaşatır! Sanat mekânla, sanat zaman ile kısıtlanamaz. Sanat hayatın ta kendisidir. Kültür-sanat işçileri olarak, etkinlikler ve etkinlik mekânları üzerindeki kısıtlamaların ivedilikle kaldırılmasını talep ediyoruz.”

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla