Devlet Tiyatroları’nda Sessiz İptal

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Meslek örgütlerinin Kovid-19 riski nedeniyle etkinlikleri iptal etme çağrısında bulunduğu, Ali Cem Köroğlu’nun korona kaynaklı ölümünün ardından ise ihmalle suçlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları bu haftaki oyunları iptal etti.

Türkiye’de artan Kovid-19 vakalarıyla sinemalar kapanıp, konserler yasaklanıp, birçok kültür sanat etkinliği iptal edilirken oyunlara devam eden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları (DT) bir haftadır tepkilerin odağında yer alıyordu.

BÜTÜN OYUNLAR İPTAL EDİLDİ

KARAR’ın edindiği bilgiye göre DT bu haftaki bütün oyunlarını iptal etti. Bölge sahnelerine şimdilik yazılı bir talimat göndermeyen DT’nin internet sitesinde yer alan programındaki oyun takvimini ise kaldırıldığı görüldü.

İstanbul DT çalışanları, bu haftaki oyunların iptal edildiğini belirtirken, ellerine henüz bir resmi yazı ulaşmadığını ancak genel olarak önümüzdeki günlere yönelik bir iptal kararı beklediklerini kaydetti.

MESLEK ÖRGÜTLERİ NE DEDİ?

Devlet Tiyatroları’nın devam eden etkinliklerine ilk olarak Kültür Sanat-Sen tepki vermiş, salgına karşı prova ve temsillerde sanatçılar için önlem almanın mümkün olmadığına dikkat çekerek DT Genel Müdürlüğü ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne çalışmaları bir an önce durdurma çağrısı yapmıştı.

Geçen hafta ortak bir yazılı açıklama yayınlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği ile Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası Kovid-19 salgınına rağmen çalışmalarına devam eden DT ve bağlı bulunduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çalışmaları durdurma çağrısında bulundu.

DT kadrosunda yer alan kalabalık ekiplerin yeterli önlem alınmadan çalıştırıldığını iddia aden her üç meslek örgütü de “Ülkemizdeki diğer ödenekli tiyatroların çalışmalarını süresiz durdurmasına rağmen devlet tiyatrolarının bu koşullarda çalışmaya devam ediyor olması tüm çalışanlarının ve seyircilerimizin yaşamını tehlikeye atmaktadır” uyarısı yaptı.

Meslek örgütleri açıklamada, İstanbul DT’ndaki atölyelerin koronavirüs vakaları nedeniyle kapandığı hatırlatılarak “DT Genel Müdürlüğünce bildirilen Kovid-19 tedbirleri arasında ‘pandemi süresinde seyircilere az kadrolu oyunlar sahnelenecektir’ açıklamasına rağmen kalabalık kadrolu oyunlar oynanmakta ve yine kalabalık kadrolu oyunlar provalarına devam etmektedir” ifadeleriyle, oyuncuların hayatının riske edildiği ileri sürüldü.

Açıklamada İzmir DT’deki tek kişilik bir oyunun prömiyerden sonra oyuncuların koronavirüse yakalandığı kaydedildi. Açıklamada  “Gerekli mercileri bir an önce harekete geçip Devlet Tiyatrolarındaki provaları ve temsilleri durdurmaya davet ediyoruz” çağrısında bulunmuştu. devamı için tıklayınız….

Paylaş.

Yanıtla