Türkiye Tiyatro Vakfı’ndan Online Etkinlikler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Türkiye Tiyatro Vakfı, önümüzdeki günlerde konuşmalar ve seminerler dizilerine devam ediyor. Dilek Özhan Koçak’ın 19. yüzyıl İstanbul’unda Kültürel Dönüşüm ve Osmanlı Tiyatrosu başlıklı konuşması 26 Mart’ta, Süreyya Karacabey’in Bir “Mesel” olarak Tarih: Türkiye’de Tiyatro seminerleri ise 5 Nisan’da yapılacak.

TARİH KONUŞMALARI

Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları dizisinin V. bölümü 19.yüzyıl İstanbul’unda Kültürel Dönüşüm ve Osmanlı Tiyatrosu başlığıyla Dilek Özhan Koçak tarafından gerçekleştirilecek.

26 Mart Cuma akşamı saat 18:30’da çevrimiçi yapılacak konuşmada Koçak, Osmanlı Tiyatrosu – 19. Yüzyıl İstanbul’unda Kültürel Dönüşümün Sahnesi kitabından yola çıkarak Osmanlı Tiyatrosu’nun kurulmasına giden süreci dönemin sosyo-kültürel koşulları çerçevesinde ele alacak.

Dilek Özhan Koçak:

1999 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Cumhuriyet gazetesinde ve TRT’de muhabir ve araştırmacı olarak çalıştı. Lisansüstü eğitimlerini Marmara Üniversitesi’nde iletişim bilimleri alanında yaptı. Doktora ve doktora sonrası çalışmaları için Berlin Humboldt Üniversitesi Georg Simmel Kent Araştırmaları Enstitüsü ve Berlin Teknik Üniversitesi, Kent Araştırmaları Enstitüsü bulundu. Marmara ve Giresun Üniversitelerinde çalıştı. BirikimVarlıkRadikal İki, Sosyal Demokrat Dergi, Cumhuriyet Akademi gibi dergilerde yazıları yayınlandı. Doktora tezini 19. Yüzyıl İstanbul’unda Kültürel Dönüşümün Sahnesi Osmanlı Tiyatrosu adıyla kitaplaştırdı. (2011, Parşömen) Whose City is That? Culture, Art, Spectacle and Capital in Istanbul başlıklı kitabı Orhan Kemal Koçak ile birlikte derledi (2014, Cambridge Scholars Publishing) ve İstanbul Kimin Şehri? Kültür, Tasarım, Seyirlik ve Sermaye (2015, Metis) başlıklı kitabın editörlüğünü Orhan Kemal Koçak ile birlikte yaptı. Taşrada Ölürken başlıklı romanı 2020 yılında İthaki yayınlarından çıktı. Halen İstanbul’da yaşamakta ve Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

SEMİNERLER

Türkiye Tiyatro Vakfı tarafından düzenlenen seminer dizisinin ikincisi, BİR “MESEL” OLARAK TARİH: TÜRKİYE’DE TİYATRO başlığıyla Süreyya Karacabey eğitmenliğinde 5 Nisan’da başlayacak. 5, 12 ve 19 Nisan tarihlerinde düzenlenecek üç oturumluk seminerde Türkiye tiyatrosunun tarihi bu kez sosyo-politik bir yaklaşımla ve farklı açılardan okunmaya çalışılacak.

 

SEMİNER İÇERİĞİ:
Tarihsel karşılaşmalar 1: Geleneksel/ Batı karşılaşmasının siyasi hattı.
Tanzimat’a ve değişime uzaktan bir bakış.

Tarihsel Karşılaşmalar 2: Ulusal kültür, ulusal tiyatro fikrinin siyasi yolu.
Erken Cumhuriyet döneminde milli bir mesele olarak tiyatro.

Tarihsel karşılaşmalar 3: Geç Cumhuriyet’in siyasi dinamikleri ya da akıştaki gölgeler.
Bir dava olarak tiyatro, dava fikrinin hükümsüzleştirilmesi ve siyaset algısındaki değişimlerin oluşturduğu manzara.

Süreyya Karacabey: 1968 yılında Adana’da doğdu. 1992’de Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisans ve doktorasını aynı bölümde yaptı. Dramatik Yazarlık, Epik Tiyatro, Geleneksel Türk Tiyatrosu, Ortaçağ Tiyatrosu, Radyo Oyunu Yazarlığı derslerini yürüttü. 2017 yılına kadar çalıştığı bölümden 6 Ocak 2017 KHK’sıyla atıldı. Modern Sonrası Tiyatro ve Heiner Müller (2006), Brecht’ten Sonra (2009) ve Gündelik Hayata Direnmek(2017) başlıklı kitapları vardır.

Konuşmalara ve Seminerlere katılım koşullarını öğrenmek için, Türkiye Tiyatro Vakfı’nın sitesini ziyaret edebilirsiniz

Paylaş.

Yanıtla